Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият ценови модел за тока е стъпка към свободния пазар

Световната банка ще консултира България за либерализацията

0 коментара
Новият ценови модел за тока е стъпка към свободния пазар

Предстои подписването на договор със Световната банка, която да консултира енергийното министерство в избора на модел за освобождаването на българския пазар на електроенергия. Той трябва да стане факт със старта на борсата за търговия с ток от 1 януари 2016 г. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Николай Николов във вторник по време на дискусия за либерализацията на енергийния пазар, организиран от Българския енергиен и минен форум.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пък посочи, приложеният от регулатора ценови модел, който е силно оспорван от бизнеса и е на път да бъде отложен за август, е стъпка към пълното освобождаване на пазара. Той обясни, че ако не са били предприети промените в тарифирането и критикуваното двойно увеличение на таксата "задължение към обществото", а тази такса бе останала 19 лв./МВтч, при либерализацията на енергийния пазар хората са щели да бъдат в шок.

Запазване на цените без рязане на разходи ще вдигне още дефицита в НЕК

По думите на Иванов сегашният момент е критично важен за енергетиката и ако не бъде приложен новият ценови модел, ще нарасне значително дефицитът в "Националната електрическа компания" (НЕК). Този дефицит е формиран от груби политически грешки като строежа на хидровъзел "Цанков камък" и АЕЦ "Белене". "600 млн. лв. е дефицитът в НЕК само от популистки ценови решения на предишния състав на енергийния регулатор, който превърна НЕК в яма, в която се хвърляха още и още задължения", коментира Иван Иванов.

Според него борсата за ток трябва да стартира дори по-рано от обявеното от Николов – на 2 ноември, за да може да бъде тествана платформата и да се отстранят потенциални проблеми, тъй като при старта винаги има детайли да доизпипване.

Шефът на енергийния регулатор отново заяви, че в петък ще бъде взето финалното решение дали новите цени на тока да влязат в сила от 1 юли, както е планирано, или да се отложат в месец. Те предвиждат повишаване на тарифите за бита средно с 2 на сто и за бизнеса между 13 и 20% заради вдигнатата такса "задължение към обществото". По думите му, ако парламентът приеме поправка в Закона за енергетиката за отлагане на регулаторния период, както това бе направено през 2013 г., КЕВР ще изчака излизането на резултатите от одита на Агенцията за държавна финансова инспекция за това дали има слънчеви и вятърни централи, които са надписали инвестиционните разходи или са нередовно присъединени към мрежата.

Във вторник енергийният министър Теменужка Петкова отново обяви, че данните от проверката ще станат ясни до две седмици.

Върви се към прецизиране на разчетите

Едномесечното отлагане на цените ще даде възможност на регулатора да направи по-точни разчети и заради влизането в сила на предоговорените дългосрочни договори за изкупуване на тока от двете американски централи в "Марица Изток", както и одобряването от Брюксел на държавната помощ за компенсиране с до 85 на сто на разходите на едрия бизнес за зелената добавка, която е част от таксата "Задължение към обществото". Иванов обяви за спекулации твърденията, че подобно подпомагане трябва да получат и молове, търговски центрове, хотели и жилищни комплекси. В насоките на Европейската комисия ясно са описани отраслите, които имат право на финансиране за цената на тока, заяви Иван Иванов.

И той, и зам.-министър Николай Николов, подчертаха, че сегашните проблеми с дефицитите в енергетиката може да бъдат плавно решени с въвеждането на борсата за ток и освобождаването на пазара. Членът на КЕВР Евгения Харитонова заяви, че не бива да остава никакъв регулиран пазар от 1 януари 2016 г., а комисията трябва да определя цените само на мрежовите услуги по преноса и разпределението на енергията. Тя даде като лош пример оставянето на вратичка за ползване на регулираните цени при изваждането на свободния пазар на бизнеса, ползващ средно напрежение. Голяма част от ВиК-оператори, болници и други обекти, които могат да си намерят по-евтина енергия на свободния пазар, предпочитат да стоят на регулирания, защото така е по-лесно и не им се налага да правят прогнози и да следят тенденциите на пазара, което води до икономическата им ефективност, обясни Харитонова.

Само свободният пазар може да оздрави сектора

"Конкурентността и прозрачността на свободния пазар са основа за оздравяване на сектора. Пазарните цени на енергията ще подобрят състоянието на отрасъла, а и на цялата икономика и стандарта на живот", заяви Николай Николов.

Представителите на енергийния и минен форум подкрепиха усилията на КЕВР да промени тарифирането като прелюдия към свободния пазар.

"Новите цени ликвидират тарифния дефицит. От статика на цените минаваме към динамика. Всяко отклонение от ценовия модел означава бламиране на политическите решения за енергийна реформа", коментира експертът Атанас Тасев.

Председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски коментира, че е неизбежно повишаването на цените на тока, както всяка година сиренето поскъпва, но никоя медия не прави истерия от това.

Според Хиновски не бива да се злоупотребява с бедността на част от българите, а за тях да се разработи адекватно енергийно подпомагане. "В момента от задържането на цената на тока заради социално слабите, се възползват и 78 на сто от българските битови потребители, които нямат проблем да понесат реалното поскъпване на тока", заяви енергийният експерт.

Той се солидаризира с мнението на бизнеса, че износът на ток от България не бива да бъде освободен от таксата "задължение към обществото". Според него тази такса постепенно трябва да започне да се въвежда за износителите на електроенергия, но по начин, който да не доведе до рязкото ѝ поскъпване и тя да стане неконкурентна за регионалния пазар.
_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам