Новият управител на НОИ е против спада на осигуровките

Новият управител на НОИ е против спада на осигуровките
Новият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева заяви, че осигуровките не трябва да се намаляват повече. България е страната с най-ниските осигурителни вноски за пенсии и в същото време с едно от най-лошите съотношения между работещи и пенсионери, отбеляза тя.

Дали ще има по-нататъшно намаляване на осигурителните вноски е въпрос, който предстои да се реши с бюджета за 2011 година, коментира Митрева в понеделник пред БНТ.

Според нея сега не е подходящо да се говори за увеличаване на пенсионната възраст, нито за удължаване на осигурителния стаж, тъй като проблемът с безработицата е много сериозен.

От ГЕРБ вече обявиха, че евентуално вдигане на стажа и пенсионната възраст може да се очаква след 2012 г. Все още не се знае дали при положение, че управляващата партия отложи пенсионната си реформа, ще удържи на политическото обещание за намаляване на осигурителната тежест до края на мандата.

Тази година осигурителните вноски бяха намалени с 2 процентни пункта.

"Високи пенсии се получават при високи доходи. Не може да искаме висока пенсия, когато заплатата, на която човек е работил и са внасяни вноски, е ниска", коментира още Митрева.

Според бившия социален министър Иван Нейков обаче постигането на по-високи пенсии минава през увеличаването на пенсионната възраст.

Той коментира още, че намаляването на осигуровките трябва да е пряко свързано с ръста на работната заплати. Ако има достатъчно голям ръст на работната заплата, тогава няма да намаляват сумите, постъпващи в НОИ, посочи Нейков.

Споделяне

Още от България