Новият водопровод на Свищов бил от тръби за поливни системи

Постоянни аварии и манган във водата

Сн. БГНЕС, архив

Водопроводът, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди. Това са показали анализите на хидроексперти, съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев.

Освен това има проблем и с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция.

Община Свищов е наела хидроексперти, които да установят каква е причината за 70 аварии по новия водопровод в последните седем години.

"Оказа се, че това са полиетиленови партида турски тръби, които се използват за поливане на земеделски земи", каза Генчев пред БНР.

По думите му изпитанията са показали, че полиетиленовият водопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да издържа на двойно по-голямо налягане.

Така Свищов, който разполага с два водопровода – нов и стар, редовно остава без вода.

Старият водопровод е изключително амортизиран, а новият изграден некачествено, заради което възникват чести и тежки аварии.

Преди 10 години в общината е изграден нов водопровод за 4 млн. лв. Той обаче е негоден, защото аварира непрекъснато и дори не може да бъде въведен в експлоатация. Затова сега от общината настояват за нови 3 млн. лв от държавата, с които съоръжението да бъде подменено.

Преди няколко дни кметът припомни, че за некачественото изпълнение на новия водопровод е заведено дело за безстопанственост, а преписката по него от 2018 година чака решение на Специализираната прокуратура.

За Свищов водата се черпи от кладенци. Вода има, но друг сериозен проблем е съдържанието на манган в нея.

"Надяваме се на новия ВиК холдинг за изграждане на станция за пречистване от мангана. Една такава станция струва 7-8 милиона лева. Манганът си е наличен, следят се нормите, няма сериозни повишения", каза Генчев.

Той увери обаче, че свищовската вода не е отровна и е годна за пиене.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново съобщиха, че не са открили превишено съдържание на манган в градската водопреносна мрежа на Свищов и че няма здравен риск за хората.

Пет проби от питейната вода, течаща от чешмите на домакинствата в Свищов, са взети от РЗИ през миналата година и не е установено наднормено съдържание на манган.

"Проблемът с мангана в питейната вода на Свищов е хроничен", потвърди директорът на здравната инспекция д-р Евгения Недева и подчерта, че манганът не е проблем от здравословен характер.

"Манганът създава трудности при експлоатацията на мрежите, тъй като при наднормено съдържание на манган и желязо в тръбите прорастват определени видове водорасли и те запушват лумена на тръбите".

От РЗИ са категорични, че водата в Свищов е годна за пиене.

Споделяне

Още по темата

Още от България