ГЕРБ ще иска оставката на кабинета и за инфраструктурата

Новият вот на недоверие е към "тази жена с цикламовото костюмче"

Борисов заръча на управляващите добре да си отглеждат "фикусчето" Волен Сидеров

Регионалният министър Десислава Терзиева открива Лот-1 на Автомагистрала "Струма". Сн. БГНЕС

Следващият вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски ще бъде за инфраструктурата, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък, два дни след като мнозинството отхвърли първия вот, посветен на новото Министерство на инвестиционното проектиране и ГЕРБ обявиха, че ще внасят вот след вот.

Регионалното министерство цели да оскъпи строителството на пътища и магистрали, критикувайки качеството на строителството при ГЕРБ, смята бившият премиер, който за пореден път обърна внимание и на стила на обличане на регионалния министър Десислава Терзиева.

"Тази жена с цикламовото костюмче"

"Просто тази жена с цикламовото (цикламено-бел.ред.) костюмче, това, което прави, подготвя сега. Вижте какви глупости говори, че нашите оферти били ниски, т.е. ние сме строили с малко пари магистрали, пречиствателните станции и ж.п. линиите. С една дума тя подготвя обществото, че трябва да отидат на високи цени. Като вдигат цената ли ще подкрепят бизнеса?", запита той.

Бившият премиер призова отново управляващите да обяснят връзките си с бизнеса.

"Другата голяма лъжа е, че са закрити фирми по наше време. Имаше стотици хиляди мъртви фирми - ще видите колко фирми са плащали данъци 2009 г. и 2012 г.”, продължи Борисов.

Той съобщи темата на новия вот на недоверие в кулоарите на парламента, чието заседание в петък за пореден път пропадна заради липса на кворум. Депутатите от "Атака" не се появиха в залата, а тези на ГЕРБ напуснаха, след като започна преброяването.

"Къде е Станишев, в колко идва на работа?"

"Тотална парламентарна криза. Да дойдат на работа. Къде е Станишев всеки ден, в колко идва на работа? Какво е това безсрамие?", възмущаваше се Борисов в кулоарите на НС.

"Това е провален парламент и провалено правителство. Той не може да съществува. Трябва да има незабавни избори”, коментира по този повод Борисов.

"Няма парламент. Седмици наред не съществува парламентът. Защо да внеса вот в несъществуващ парламент, неработещ, провален. За един път в месеца да ги събирам аз с вот – това не е правилно и няма да стане”, заяви бившият премиер.

Мнозинството добре да си отглежда "фикусчето" Волен Сидеров

"Мнозинството трябва да си отглежда добре фикусчето", каза Бойко Борисов, визирайки Волен Сидеров, който преди дни обяви, че без "Атака" парламентът и държавата се сриват и затова трябвало да бъдат "пазени" като "стайно цвете" .

"Ние не сме длъжни да им правим всеки ден кворум, като фикусчето, което си отглеждат”, обясни той отказът на ГЕРБ да се регистрират за заседанията.

Според него провалът на заседанието е тотална незаинтересованост от страна на мнозинството. Борисов изрази задоволство от признанието на Влоен Сидеров, че парламентът не може без неговата партия:"Цял свят видя, че "Атака" е партията, която крепи БСП на власт", изтъкна той.

Лидерът на ГЕРБ направи и кратък "разбор" на действията на сегашната власт, сравнявайки я с тази на ГЕРБ.

Първо той повтори, че партията му ще отстоява забраната за тютюнопушене в заведенията, която БСП смята да вдига. "И в това отношение ни връщат назад. На първо място сме по ракови заболявания, какво ли не и само се оплакваме. Това е едно от най-хубавите, прогресивни неща, които направихме нашето правителство и те искаха и него да го съсипят", коментира той.

Контрабандната не спира, няма приходи, вземат нови заеми

След това продължи с други "безобразия" на кабинета "Орешарски": "Тотална контрабанда в момента. Нито митниците работят, нито събират приходи, всеки ден лъжат хората, че ще им вдигат нещо, а в същото време приходните агенции са много зле. От къде ще ги вземат тези пари? Излизат и почват по най-бруталния начин да казват: "Ние вдигнахме майчинските и ще вдигнем и пенсиите и ще има коледни надбавки". От къде, от къде? От заемите, които взимат от вашите заплати и от хората, които работят. Що за безобразие е това? Кой ще ги връща тези заеми после? Аз разбирам т. нар. експерт Орешарски да е предложил мерки да събират повече пари, да са спрели контрабандата и да кажат: "С това в плюс, което сме събрали повече в хазната, даваме повече на пенсионери, на работници". А те не само че събират по-малко, по-лошо работят, безработицата почти мина 13%, лъжат хората – след 4 години щели 250 хил. работни места да създадат".

Управляващите умишлено вървят към загуба на арбитража за "Белене"

След това Бойко Борисов нападна управляващите, че продължават да бавят документите за "Белене” във връзка със заведеното от Русия арбитражно дело срещу България. "Ще загубят арбитража и след това ще искат да заменят дълг за собственост”, каза Борисов.

Според него правителството умишлено върви към загуба на арбитража.

"Близо 4.2 милиарда лева са задълженията на НЕК. Ако загубят делото в Париж, ще станат към 5 - 6. Заменят ли дълг за собственост, ще загубим и енергийната система”, обясни Борисов.

Той нарече премиера Орешарски "псевдоексперт” и обвини кабинета му, че лъже хората, че след 4 години щели да създадат 250 000 работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?