Новият враг в Ирак може би изисква нова тактика

След като месеци наред бяха съсредоточени върху бойни операции срещу упоритата съпротива на членове на свалената от власт партия Баас на Саддам Хюсеин, американските военни обявиха вчера, че вероятно срещу тях се изправя един нов и по-неуловим чуждестранен противник, след като вълна от самоубийствени атентати с коли бомби разтърси Багдад.

В неделя вечер бригадният генерал Мартин Демпси, командир на Първа бронетанкова дивизия, която отговаря за сигурността в Багдад, каза, че той и подчинените му не са видели досега "никакви признаци на чуждестранни бойци" в иракската столица.

Тази оценка обаче претърпя драстична промяна в понеделник сутринта, когато координирани нападения разтърсиха в рамките на 45 минути три полицейски участъка и седалището на Международния Червен кръст, а иракската полиция простреля и залови един мъж, вероятно сириец, опитал се час по-късно да извърши самоубийствен атентат срещу друг полицейски участък.

Според бригадния генерал Марк Хъртлинг, заместник на Демпси, няма пряка връзка между ракетните атаки в неделя срещу хотел "Ар Рашид", извършени вероятно от баасисти, и атентатите с коли бомби от вчера. Той се позова на заловения сириец и на други "разузнавателни признаци" като доказателство, че най-вероятно тези атаки са дело на чужденци.

Същевременно други американски командири в Ирак сякаш се съмняват, че в момента е налице голяма заплаха от чуждестранни бойци. "Засега не забелязваме голям приток на чуждестранни бойци", твърди генерал-майор Реймънд Одиерно, командир на Четвърта пехотна дивизия, която отговаря за голяма част от т. нар. сунитски триъгълник северно и западно от Багдад.

За мнозина в и вън от въоръжените сили атентатите с коли бомби през първия ден от Рамазана напомнят за началото на Офанзивата Тет през 1968 г. във Виетнамската война, която отбеляза лунната Нова година. Други обаче смятат, че мащабът на атаките в Багдад е значително по-малък от нападенията на Виетконг и северновиетнамците, които сложиха началото на обща офанзива срещу Сайгон и 36 от 44-те провинциални центрове. В тази офанзива загинаха над 66 хиляди войници, от които 3895 американци, и около 14 хиляди цивилни виетнамци.

Предстои да разберем дали вчерашните атентати с коли бомби ще предизвикат в САЩ психологически ефект, подобен на онзи от Офанзивата Тет. Но военните ще се озоват пред двама трудни противници, чието обезвреждане изисква различни тактики, вкл. и разузнавателен потенциал, който никога не е била силна страна на военните.

Вместо обичайното събиране на тактическа информация за нуждите на борбата срещу чуждестранни терористи трябва да бъде изградена различна разузнавателна мрежа. По думите на запасния полковник Патрик Ланг, бивш шеф на близкоизточното звено на Агенцията за военно разузнаване, след края на Виетнамската война армията "определено пренебрегва" човешкия фактор в разузнаването на някои район на света, "вероятно защото не искат да бъдат "изкушени" за нов подобни намеси".

"В резултат, казва Ланг, ние нямаме старши офицери, които истински осъзнават с какво си имат работа. Тяхното невежество оставя дупки в нашата схема на сигурност, които човек трябва буквално да преодолява с камион."

Чуждестранни бойци могат в бъдат привлечени евентуално от средите на ислямските фундаменталисти в много страни, но според твърденията на един служител на Пентагона в Ирак достоверни разузнавателни данни сочат, че броят на чуждестранните бойци в Ирак е все още относително малък.

Дали техният брой ще расте и дали ще бъдат установени връзки между тях и привържениците на Саддам не е известно. Но неделната, до голяма степен символична атака срещу хотел "Ал Рашид", където е седалището на окупационната власт, и атентатите от понеделник илюстрират по какъв начин различни методи могат "да се подхранват един друг" за постигането на забележим ефект.

Наистина военните се стремят да спечелят сърцата и умовете на иракчаните, което според Демпси е от ключово значение за победата. Изпълняването на тази задача обаче може да бъде затруднено от присъствието на организирани чуждестранни бойци в Багдад, които да атакуват иракчани, тъй като иракчаните, макар и отчасти, винят американците за присъствието на тези чужденци в страната.

Запасният генерал от морската пехота Пол Ван Рипър, командир от войната в Персийския залив, смята, че сега пред военните командири стоят предизвикателства, които далеч надхвърлят разузнавателните мрежи и тактиката за борба с терористични нападения.

"Както често е било отбелязвано, въоръжените сили на САЩ спечелиха множество сражения във Виетнам - във военен аспект - но загубиха войната", припомня Ван Рипър и добавя: "Истинският въпрос сега е дали администрацията може да обясни каква е общата ѝ стратегия в Ирак и ако може - в което дълбоко се съмнявам - дали военните разполагат с план за осъществяването на тази стратегия? Прекалено много се залага на тактиката, а не на необходимата стратегия и оперативни планове."

*По БТА, със съкращения

Споделяне

Още от Свят