Новият ВСС несигурен за законността си

Новият ВСС несигурен за законността си

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) се оплете в процедури и така не успя категорично да си отговори на въпроса дали съществува законно по време на първото си заседание от новия мандат в петък. В края на миналата седмица Народното събрание излъчи последните 11 души, които трябва да заемат своето място в новия вече постоянно действащ ВСС. Според закона, с това процедурата по неговото конституиране би трябвало да се счита за приключила, а мандатът на стария състав – прекратен.

В същото време обаче нямаше взето решение за освобождаване на новите членове на съвета, които идват от съдебната система. Според новия Закон за съдебната власт, те не могат да бъдат действащи магистрати и да заемат място във ВСС едновременно.

Поради тази причина, въпреки съмненията, т.нар. правителство на съдебната власт в стария състав взе в сряда решение да ги освободи. Още тогава различни представители на ВСС изразиха становище, че подобен акт е невъзможен, защото те вече са с прекратен мандат.

Два дни по-късно вече новите попълнения в административния орган почти единодушно достигнаха до извода, че все още са действащи магистрати и са реално в състояние на несъвместимост на длъжностите. Това ги накара да изпаднат в нелепата ситуация да гласуват сами своите оставки.

На този етап остава отворен въпросът дали някой ще обжалва тяхното решение, защото общо 18 от членовете на ВСС са гласували без да са били освободени от мястото си на магистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България