Новият ВСС свали от специален отчет обществено значимите дела

Новият ВСС свали от специален отчет обществено значимите дела

Новият Висш съдебен съвет няма да има комисия за специален надзор върху делата от голям обществен интерес, стана ясно в четвъртък, когато бе приет новият правилник за работата на институцията. За сметка на това към ВСС ще бъде подновена работата на т. нар. "обществен съвет", в който ще членуват неправителствени организации с активна позиция по проблемите на съдебната система. Решенията на съдебния съвет бяха обяснени от бившия депутат от ГЕРБ Юлиана Колева, която участваше в работната група за изработването на новия правилник.

 

"Съществуването на комисия за проверка на обществено значимите дела е вредно за системата. Делата не могат да бъдат делени на обществено значими и незначителни", коментира Колева. Тя обясни, че това решение е било взето единодушно от всички членове на ВСС.

 

В много от концепциите на членовете на съвета имаше предложение за премахване на специализираната комисия. Тя се занимаваше основно с движението на делата, които следи Европейската комисия – общо 93. Впоследствие обаче комисията взе решение да подбира сама дела по почти произволен признак и съдебните процеси на отчет достигнаха близо 300. Много магистрати бяха недоволни от работата на тази комисия и преобладаваше мнение, че тя се използва за натиск върху съда.

 

Особено показателно бе решението на комисията да привика за обяснения съдия Виолета Магдалинчева по делото "Наглите" при положение, че делото е висящо, а ВСС няма право да оказва подобно влияние. В крайна сметка членовете на комисията се отказаха от намеренията си заради протеста на множество столични съдии.

 

Юлиана Колева заяви, че ВСС ще продължи да отговаря пред Брюксел за следените от Европейската комисия дела, но все още не е ясно коя комисия ще поеме това задължение.

 

Другата основна разлика в правилниците на новия и стария ВСС е създаването на комисия по публична комуникация. Тя ще се занимава с връзките с останалите институции, медиите и неправителствените организации. Към тази комисия ще бъде създаден и т. нар. граждански съвет. За участие в него ще бъдат изпратени покани до всички неправителствени организации с позиция по въпросите на съдебната реформа.

 

"Ще бъдат поканени всички. Няма да се подбират неправителствени организации. Гражданският съвет има за цел да създаде чуваемост", каза още Юлиана Колева.

 

Новият ВСС ще има и специална комисия за решаване на проблема с натовареността на магистратите. Тя ще бъде съставена от 10 членове на ВСС, което е почти половината от състава на целия съвет. Комисията ще бъде разделена на две подкомисии. Едната ще работи за решаване на проблема при съдиите, а другата – при прокурорите.

 

В четвъртък ВСС откри и процедурата по избор на нов шеф на Националната следствена служба. Мандатът на сегашния ръководител Бойко Найденов изтича след месец. Той не крие амбициите си за нов мандат на тази позиция, но едновременно хвърля око и към поста на главен прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България