Новият ВСС върна в следствието Делян Пеевски

Висшият съдебен съвет (ВСС) възстанови в сряда бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски като следовател в Столичната следствена служба.

Пеевски бе уволнен през пролетта от зам.-министерския пост във връзка със скандала „Овчаров – Александров”, защото името му се оказа замесено в него. По твърдения на директора на „Булгартабак” Христо Лачев Пеевски му оказвал натиск и го рекетирал за пари. Срещу Пеевски беше образувано и досъдебно производство, което бе прекратено поради липсата на данни за престъпление.

На заседанието на магистратите в сряда само двама - Петър Стоянов и Пламен Стоилов, гласуваха против молбата на Пеевски да се завърне на работа като следовател.

Това бе вторият опит на Пеевски да бъде възстановен на работа като следовател, който завърши успешно. След уволнението му от зам.-министерския пост предишният състав на ВСС отхвърли молбата му с мотива, че след като няма морал да е в изпълнителната власт, Пеевски не може да работи като магистрат.

Пеевски обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС), който уважи искането му и върна молбата му да бъдат възстановени магистратските му права за повторно разглеждане от ВСС. Съдът тогава посочи, че становището на съвета за липса на морални качества у Пеевски не може да е мотив за решението да му бъде отказано да се завърне в съдебната система.

Преди днешното гласуване председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров каза, че ако ВСС реши да не възстанови магистратските права на Пеевски, може да се създаде опасност от прецедент. ВСС трябва да изпълни съдебното решение на ВАС, каза Григоров.  

Споделяне

Още по темата

Още от България