Новият ВСС вероятно ще прегласува избора на шеф на ВАС

Магдалинчев не бил усетил никакви политически намеци

Боян Магдалинчев, сн. БГНЕС

Предстои членовете на новия Висш съдебен съвет да обсъдят какво да правят, след като президентът Румен Радев отказа за подпише указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд с мотива, че това решение трябва да се вземе от новия състав на ВСС. Това каза представляващият новия ВСС Боян Магдалинчев пред БНР в неделя. Тоя обяви, че не бил усетил никакви политически намеци за избора на председател на ВАС и обясни какво според него трябва да се направи по случая.

"Според мен трябва да се пристъпи към процедура на прегласуване и ако не събере необходимото мнозинство, което според закона е минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, в това число могат да участват и кандидатите, които са участвали в тази процедура до сега", каза Магдалинчев, обяснявайки, че такава е разписаната в закона процедура.

"От предишния състав на ВСС има избран кандидат за председател на ВАС, внесено предложение пред президента за издаване на указ. След указа на президента, ако не постъпи повторно предложение за него, тогава вече може да се пристъпи към нова процедура", смята Магдалинчев.

Според него конструирането на ВСС не означава непременно противопоставяне по линия на представителството, излъчено от двете различни квоти - от парламентарната и от професионалната квота. Той също така заяви, че макар да е номинация на ГЕРБ за ВСС, не се бил виждал с никого от управляващата партия.

"Не съм се виждал с никой от тях. Не са ме изслушвали никъде. Не са ме викали никъде. Не са се обаждали никъде. Ако има нещо - Борисов или Цветанов, и ако е нещо официално, като условие за контакт между институциите, съм готов да се срещнем по начините и правилата, които са предвидени. Не е нормално противопоставянето. Нормално е да се води един разумен диалог, без намеса в работата на едната или другата власт", декларира Магдалинчев. 

Той изрази надежда отношенията в този ВСС да са по-различни от това, което са били в предишния. "Такава работа, каквато беше в предишния състав на Съвета, няма да е в интерес нито на магистратурата като цяло, нито за обществото, нито за отделните магистрати. Трябва да се преодолеят всякакви различия и противопоставяния в интерес на работата, която чака членовете на Съвета. Съвсем нормално е, при магистратите основно нещата протичат на принципа на различните спорове, различните позиции. 36 години вече съм съдия и това за мен е съвсем нормално. Това не означава, че различните мнения и виждания могат да бъдат основание за личностно противопоставяне на отделните членове на Съвета", заяви Магдалинчев.

Като важни задачи за решаване пред новия състав на ВСС той посочи избора на председател на Софийския градски съд и въвеждането на електронното правосъдие.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?