Новият японски премиер е 65 пъти по-беден от предшественика си

Новият министър-председател на Япония Наото Кан е почти 65 пъти по-беден от предшественика си Юкио Хатояма, който миналата неделя подаде оставка, поемайки отговорност за редица неизпълнени предизборни обещания.

Според официални източници в Токио настоящият премиер разполага с 22.31 милиона йени (около 245 000 долара). Сумата включва и приблизителната цена на недвижимото имущество на 63-годишния Кан – парцел в предградие на Токио и гора в района на град Окаяма в западната част на страната. Банковите му авоари съдържат към 14 милиона йени (154 000 долара). Новият шеф на кабинета не притежава акции и други ценни книжа и обича да напомня, че произхожда от семейство на обикновен служител, живеещ от заплатата си.

Предишният премиер бе представител на потомствени професионални политици и богати предприемачи. През 50-те години на миналия век дядо му оглавяваше правителството, а баща му бе начело на външното министерство. Майката на Хатояма е собственичка на значителен пакет акции в корпорация "Бриджстоун" – един от най-големите производители на автомобилни гуми в света. Личното състояние на Хатояма официално се изчислява на почти 1.5 милиарда йени (16.5 милиона долара). Той е смятан и за най-богатият депутат в японския парламент, след като запази мандата си и след оставката от премиерския пост.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?