Новият закон за отнемане на престъпно имущество – остра сабя или поредно хартиено оръдие

Един подготвян в момента закон е на път да предизвика истински поврат в най-новата история на България, пише в понеделник германският вестник "Франкфурте алгемайне цайтунг" (ФАЦ), цитиран от радио Дойче веле, по повод новия закон за отнемане на имущество от престъпна дейност.

С уникален в европейски мащаб закон правителството на Бойко Борисов иска да покаже, че смята сериозно да се бори с организираната престъпност. Ако законът бъде утвърден в съответствие с проекта, определено ще предизвика поврат в най-новата история на България - щом става дума за отнемането на имуществото на българските мафиоти.

"В съвсем малко други държави от ЕС има подобни закони. В Германия такъв закон би противоречал на конституцията. Но особените обстоятелства в България оправдават този подход" - казва Томас Маркерт, генерален секретар на Венецианската комисия към Съвета на Европа - орган, обединяващ независими експерти в областта на конституционното право.

Издирват се подозрителни имоти!

Венецианската комисия е консултирала българското министерство на правосъдието при подготовката на закона, за да могат да се избегнат евентуалните жалби пред съда в Страсбург, към който в крайна сметка могат да се обръщат и босовете на мафията, сеотбелязва в статията.

Подготвеният проектозакон не противоречи на международните правни норми и същевременно е най-мощното оръжие, извадено от българското правителство в борбата срещу подземния свят. Според Маркерт реакцията съответства на трудностите, които изпитва България в борбата срещу организираната престъпност.

По закона за отнемане на незаконно придобитото имущество в София ще започне да работи комисия, чиято единствена задача ще е да издирва подозрителни имоти. Председателят на комисията ще се назначава от премиера, трима от членовете ще се определят от парламента, а петият член ще бъде по избор на президента - за да се избегне доминирането на определена партия при сформирането на комисията, която ще е с петгодишен мандат. Нейните доклади ще се поместват и в Интернет, а заседанията ще се архивират, за да могат да се проверяват подходите и начините на взимане на решения.

Въпреки тези държавно-правни гаранции обаче комисията може да се превърне в строг трибунал за големите престъпници в България - с техните вили по Черно море и в богатите предградия на София. Пресата в страната вече тръби, че правителството най-накрая е обявило война на новобогаташите с гипсовите им палати. Който попадне в полезрението на комисията, ще трябва да може да докаже, че начинът му на живот съответства на доходите. Ще трябва да докаже и как е натрупал състоянието си.

Сред най-важните нововъведения са и строго определените срокове, които влизат в сила. И ако досега при отправени обвинения мафиотските босове бяха в състояние да си играят с правосъдието, протакайки с години делата със законни и незаконни средства, в бъдеще това няма да е възможно. Който бъде призован от комисията да удостовери писмено собствеността си, ще има само две седмици на разположение.  А ако комисията не бъде убедена от уверенията, може да поиска запориране на имуществото, по което съдът ще трябва да се произнесе в рамките на 48 часа.

Новият закон - остра сабя или поредното хартиено оръдие?

Този, който не може да докаже законовия произход на собственост от над 60 000 лева, ще бъде изправен пред съда. Изключение е възможно само ако имуществото не надхвърля 300 000 лева и преди произнасянето на присъдата се стигне до споразумение между комисията и заподозрения. Ако съдът възприеме споразумението, заподозреният ще може да запази една пета от имуществото си - останалото взима държавата. А който не може да докаже произхода на огромните си средства, губи всичко.

Опитът от последните години обаче сочи, че и по отношение на тази българска антимафиотска инициатива скептицизмът не е неуместен. Тъй като в България често се приемат закони, сформират се органи и се стартират инициативи за борба срещу организираната престъпност - но повечето си остават само на хартия. Мнението на Маркерт е, че тази инициатива дава основания за надежда за промяна - тъй като новият закон е наистина остра сабя, а и правосъдното министерство изглежда твърдо решено да доведе инициативата до успешен край, пише в заключение ФАЦ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?