Новият зам.-кмет на София по екологията е Йоана Христова

Новият зам.-кмет на София по екологията е Йоана Христова

Дългогодишният служител на Министерството на околната среда и водите Йоана Христова е новият зам.-кмет на София, отговарящ за екологията, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти във вторник..

Христова е работила 16 години в Министерството на околната среда и водите. Започнала е от най-ниско ниво, като е стигнала до директор на дирекцията "Фондове от Европейския съюз", уточни Фандъкова.

"Контролирала е физическото изпълнение на завода за отпадъци, на всички проекти на Столичната община по оперативна програма "Околна среда". Това означава закупуването на автобусите, метровлаковете, трамваите, ВиК изграждането на канализация", добави столичният кмет, цитирана от агенция "Фокус".

Христова посочи за свои основни приоритети в бъдещата си работа подобряване качеството на въздуха в града и реализация на проекта за инсталация на "Топлофикация София", която да оползотворява горивото, произведено в завода за боклук.

До назначаването на нов зам.-кмет по околната среда се стигна след оставката на Мария Бояджийска, която в началото на декември посочи лични причини като мотив за решението си.

Общинските съветници от БСП обаче се усъмниха в истинските причини за напускането на Бояджийска. Според тях смъртният случай в завода за отпадъци, довел до оставката на директора му, и откритите от дирекция "Вътрешен одит" нарушения в "Чистота-Искър", които са в нейния ресор, стоят в основата на решението ѝ.

Споделяне

Още от България