Новият заместник на Б.Борисов разкри злоупотреби

Само ден след назначението си, новият столичен зам.-кмет по строителството Ирина Савина подаде в четвъртък сигнал до Икономическа полиция за злоупотреби със средства по програмите “Красива България” и “Красива София”, както и на Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

Сред посочените от Савина примери за злоупотреби е прехвърлянето без разрешение на Столична община на неусвоени средства по проект "Красива София" за финансиране на пилотен проект на ПРООН за саниране на жилищни панелни блокове.

Без съгласието на СОС са прехвърляни и средства от проект "Красива България" в "Красива София". Пак за обекти по “Красива София” и за болница “Св. Екатерина, която не е общинска, са  били предоставени с подпис на бившия кмет Стефан Софиянски пари,  гласувани от общинския съвет за участие в проект "Красива  България".

 Савина е разкрила и злоупотреба с 24 000 лв., отпуснати от Столична община на ПРООН за професионално обучение на работниците, извършващи ремонта на Централната софийска баня. Курсовете не са проведени, но парите не са върнати на общината.

Зам.-кметът е уведомил Икономическа полиция и за необосновано високи административни разходи по ремонта на Централната баня. Според меморандума от 19 май 2004 г. между Столична община, МТСП и ПРООН, се предвиждат 524 850 лв. за проектиране и разходи за организация и изпълнение на проекта. В писмо от 18 ноември 2005 година екипът, работещ по проект за Централна софийска баня, е съобщил на общината, че е разпределил тези средства като 462 647 лева са отишли за административни разходи и 62 000 лева за проектиране.

В писмото си до Икономическа полиция Савина информира още, че сумите по трите проекта са прехвърляни в противоречие със сключените между страните меморандуми и решенията на СОС.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?