Новият зам.кмет на София ген.Емил Танев с ресор "корупция"

Бившият шеф на общинската охранителна фирма "Егида" ген. Емил Танев, който от днес вече е зам.кмет по сигурността в София, ще отговаря и за борбата с корупцията в общинските структури в столицата. Това обяви при представянето на Танев кметът Стефан Софиянски.

Новият зам.кмет ще отговаря за управлението при кризи и за готовността на столичния град да реагира на терористични заплахи. Звеното по сигурността ще дава и разрешения за митинги и протести. Софиянски изрази очакването си координацията с полицията да се подобри, тъй като с масовите прояви ще се занимава "един от най-големите професионалисти в България".

Преди да оглави общинската фирма "Егида", Емил Танев бе директор на СДВР. Той напусна поста си няколко месеца, след като тогавашния МВР-шеф Богомил Бонев бе уволнен при кардиналната промяна на кабинета Костов в края на 1999 година.

За назначаването на специален заместник на столичния кмет, който ще се занимава с проблемите на сигурността, обеща в предизборната си кампания миналата година СДС.

Днес Софиянски заяви, че с избирането на ген. Танев за зам.-кмет по въпросите на сигурността предстои и създаването на звено по сигурност и управление на кризисни ситуации. "Към това звено ще бъде класифицираната информация, отбранително-мобилизационната подготовка, гражданската защита, към тях ще бъде и направлението "борба с корупцията", заяви кметът на София. Новият ме заместник пък обеща, че ще бъдат взети всякакви мерки - "видими и невидими", като ще се наблегне на техническата обезпеченост и техническата охрана на обекти и на територии, каквато е практиката в други европейски столици.

На въпрос как гражданите ще бъдат информирани за евентуални кризисни ситуации и как ще бъдат обучени да реагират, Танев каза, че това ще става чрез интервюта, чрез обучение в училищата и обучение в общинските фирми.

Стефан Софиянски обяви още, че гардовете от общинската охранителна фирма "Егида" вече ще предлагат и комунални услуги - извършване на аварийни ремонти при течове и пазаруване за възрастни хора. Тези услуги ще бъдат платени.

В момента "Егида" се занимава главно с охрана на училища и детски градини в София, както и на подлези и други обществени места.

В интернет сайта на компанията пише, че предлага и охрана на частни офис сгради и частни жилища. Днес Софиянски обяви, че гардовете щели да предлагат и услугата опрана на жилищни сгради, като договорът за нея ще се сключва със съответния домоуправител, а живеещите в блока ще поемат издръжката на общинския гард. Целта е от една страна да се ограничи достъпът на външни лица до сгради и помещения, а от друга - да се реагира ефикасно и навреме, когато е необходимо.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?