Новият здравен министър няма да използва думата ”реформа”

Снимка: БГНЕС

Смятам да не използвам думата реформа в речника си. Ще се опитам да намеря баланса между интересите на пациентите и лекарите, заяви бъдещият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в събота пред бТВ. Тя посочи, че са много министрите, опитвали да направят реформа, която обаче така и не е станала видима за хората.

”Аз съм от ГЕРБ и съм част от партийната структура още от първия ден, участвала съм във всички избори, била съм сред хората, знам техните проблеми. Един от основите е здравеопазването. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея. Оценката ще дойде по-късно. Като председател на здравната комисия оценките за мен са положителни и това ме убеждава, че ще се справя с поста на здравен министър”, заяви Атанасова.

Тя твърди, че не приела веднага предложението на премиера да стане министър, а малко по-късно отговорила, че е съгласна.

Атанасова каза, че юридическото ѝ образование ще е в неин плюс, тъй като ще работи за законодателни промени. Една от основните ѝ цели е да даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки за всички продукти. В работата си тя заяви, че ще разчита на диалог с вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за здравния ресор, и който беше определен като "близък” на бившите вече заместник-министър Гергана Павлова и директор на касата Нели Нешева. Обеща още здравните вноски в този мандат да не бъдат вдигани.

Атанасова отказа да оцени работата на своя предшественик Стефан Константинов, но не спести и критиките по негов адрес: ”Твърденията на един човек, че не е чул, че не е разбрал, че не знае какво се случва година и половина изглеждат несериозни. Правомощията и задълженията на здравния министър са той да отговаря за лекарствената политика на България. Бил е длъжен да знае”.

Тя уточни, че наредбите, по които се договарят цените на медикаментите, се подписва от здравния министър. Кореспонденция между него и здравната каса, на която Атанасова станала свидетел, съдържала предупреждения за проблема, които обаче не били отчетени от Константинов.

Споделяне
Още по темата
Още от България