Новият здравен министър няма да използва думата ”реформа”

Снимка: БГНЕС

Смятам да не използвам думата реформа в речника си. Ще се опитам да намеря баланса между интересите на пациентите и лекарите, заяви бъдещият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в събота пред бТВ. Тя посочи, че са много министрите, опитвали да направят реформа, която обаче така и не е станала видима за хората.

”Аз съм от ГЕРБ и съм част от партийната структура още от първия ден, участвала съм във всички избори, била съм сред хората, знам техните проблеми. Един от основите е здравеопазването. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея. Оценката ще дойде по-късно. Като председател на здравната комисия оценките за мен са положителни и това ме убеждава, че ще се справя с поста на здравен министър”, заяви Атанасова.

Тя твърди, че не приела веднага предложението на премиера да стане министър, а малко по-късно отговорила, че е съгласна.

Атанасова каза, че юридическото ѝ образование ще е в неин плюс, тъй като ще работи за законодателни промени. Една от основните ѝ цели е да даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки за всички продукти. В работата си тя заяви, че ще разчита на диалог с вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за здравния ресор, и който беше определен като "близък” на бившите вече заместник-министър Гергана Павлова и директор на касата Нели Нешева. Обеща още здравните вноски в този мандат да не бъдат вдигани.

Атанасова отказа да оцени работата на своя предшественик Стефан Константинов, но не спести и критиките по негов адрес: ”Твърденията на един човек, че не е чул, че не е разбрал, че не знае какво се случва година и половина изглеждат несериозни. Правомощията и задълженията на здравния министър са той да отговаря за лекарствената политика на България. Бил е длъжен да знае”.

Тя уточни, че наредбите, по които се договарят цените на медикаментите, се подписва от здравния министър. Кореспонденция между него и здравната каса, на която Атанасова станала свидетел, съдържала предупреждения за проблема, които обаче не били отчетени от Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?