Новият/стар член на управата на БНБ Лена Русенова положи клетва

Лена Русенова. Сн. БГНЕС

Икономистът Лена Русенова положи клетва като член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) в четвъртък в присъствието на президента Росен Плевнелиев и управителя на БНБ Иван Искров.

Доцент Русенова заема мястото на Пенка Кратунова, чийто шестгодишен мандат изтече. Тя бе назначена направо от държавния глава като един от тримата членове на УС от президентската квота.

През годините БНБ ни дава пример за стабилност и приемственост в работата на институциите, а единствено ефективните и открити публични институции правят възможно развитието на демократичното общество, каза президентът Плевнелиев в словото си на церемонията. Той посочи, цитиран от БТА, че централната банка е институцията, която "гарантира поддържането на стабилността на националната валута, целевите нива в държавата, функционирането на икономиката и добрата регулация и работа на финансовия сектор".

По думите на държавния глава "БНБ е на нивото на своята голяма отговорност и дава пример, че когато има стабилност и предвидимост в работата, институциите могат да работят ефективно, да се ползват с доверието на обществото и да постигат значими резултати".

Като отбеляза стратегическата задача за въвеждане на еврото, Росен Плевнелиев допълни, че постигането ѝ изисква последователни усилия и политики за ефективна интеграция в европейското пространство. Той добави, че институциите ще отстояват интересите и ролята на страната ни в бъдещата интеграция и развитие на ЕС, и в еврозоната.

Лена Русенова не е случайна фигура в управата на БНБ. В периода 1996-1997 г. Лена Русенова е главен икономист и член на УС на БНБ. Участва в изработването и провеждането на паричната политика на БНБ, както и в преговорите с МВФ, Световната банка по времето на три български правителства. Работи върху изготвянето на новия Закон за БНБ (1997 г.) и въвеждането на валутния борд в България.

През 1998-а и 1999-а отговаря за изследванията и дейността на Мисията на Световната банка в България в областта на макроикономическата и финансовата политики.

От 2000-а до 2005-а е главен икономист към Европейския институт в София, а през следващите седем години Русенова е главен икономист и програмен директор в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От 1991 г. тя е преподавател по дисциплините "Парична теория и парична политика", "Европейска парична и финансова интеграция" и "Европейски икономически и паричен съюз" в специалност "Финанси" и "Международни икономически отношения" в УНСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?