Ново дарение на Боян Радев за НИМ

По случай Рождество Христово именитият български спортист и колекционер Боян Радев подарява на Националния исторически музей (/НИМ) два бюста, дело на скулпторите Величко Минеков и Павел Койчев. Това съобщение пред БТА направи във вторник директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Дарението ще бъде представено в сряда в музея. Бюстовете вече са изложени в зала "Боян Радев", където се показват още 120 паметници на културата, дарени от спортиста, се казва още в съобщението, разпространено от БТА.

Боян Радев прави по социалистическо време успешна кариера на спортист и става двукратен олимпийски шампион по борба (1964 и 1968 г.). След края на спортната си дейност започва да събира картини на известни съвременни български художници, а след това разширява колекционирането с църковни и антични предмети.

През 2004 г. в НИМ е открита обновена зала „Дарения на Боян Радев”, като на откриването присъства президентът Георги Първанов.  

През февруари тази година директорът на НИМ Божидар Димитров награждава Боян Радев с почетна грамота и титлата „Дарител №1 на НИМ. Това събитие е отразено на сайта на НИМ по следния начин:

„Двукратният златен медалист по борба от олимпиадите в Токио (1964 г.) и Мексико (1968 г.), страстен колекционер и притежател на забележителни колекции от творби на съвременни автори, на икони и църковна утвар, както и на произведения от възраждането до античността, получи тази титла за изключителни заслуги към българската култура и за щедрите му дарения”.

Боян Радев е удостоен с най-високото отличие на България – орден „Стара планина” първа степен, връчено му от президента Георги Първанов.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?