Ново двайсет за ваучерите за почивка: За полицаи и медици в държавни бази

Ново двайсет за ваучерите за почивка: За полицаи и медици в държавни бази

Поредна метаморфоза претърпя принципното намерение на коалиционните партньори за финансирането от бюджета на ваучери за почивка като мярка за подкрепа на туризма заради коронавируса.

След като в понеделник правната парламентарна комисия отхвърли предложението на НФСБ за ваучери на стойност от 210 лв. за седемдневна почивка, ден по-късно лидерът на партията Валери Симеонов каза пред журналисти, че е постигнато съгласие за ваучери за летуване в България за полицаи и медици и други лица, които са били на първа линия в битката срещу заразата. Те ще се използват за почивка в държавните бази и само при запълване на техния капацитет ще могат да се използват в други места за настаняване, според наредбата за категоризация на туристическите обекти, каза той.

Симеонов не даде подробности как по-точно ще се преценява кои обекти ще са следващите след изчерпването на държавните бази, на каква стойност ще са ваучерите и какъв ще е необходимият бюджетен ресурс.

По-късно  - в пленарна зала, при обсъждането на поправките заради извънредното положение, Симеонов каза, че  крайното предложение за ваучерите за почивка ще се внесе члез поправки в Закона за ДДС, за да се огледало внимателно.

По информация на Mediapool до края на май ще продължат дискусиите за ваучерите за почивка, след като текстовете, свързани с тази мярка, предложени в гласуваните във вторник поправки за Закона за здравето, не бяха одобрени от парламента и на второ четене.

Така няма да бъде удължен срокът от два месеца, в които туроператорите трябва да възстановят платените от клиенти средства за провалили се почивки. Симеонов искаше това да става за една година, за да можели агенциите да завъртят още един сезон и да имат оборотни средства, тъй като сегашните вече са отишли по веригата и няма да се върнат.

БСП разкритикува предлаганите мерки в помощ на туризма като хартиени и на парче.

Симеонов обясни в пленарна зала, че предлаганите от НФСБ ваучери за 210 лв. са достатъчни за седемдневна почивка в по-ниско звезден хотел, където нощувката струвала 30 лв. и дори включвала закуска.

Мнението му не бе взето предвид и така темата с ваучерите за почивка остава отворена, но и несигурна.

Преди дискусията в парламента от Българската търговско-промишлена палата (БТПП)  излязоха със становище, в което принципно подкрепят ваучерите за почивка, но са против това да се вменява задължение на работодателите да финансират тяхното издаване.

Според бизнес организацията плащането на подобни ваучери от фирмата трябва да е пожелателна възможност, а не да се вменява на работодателите. Палатата смята, че е необходимо нормативно да се заложи основен източник на финансирането по мярката да бъдат държавният бюджет и европейските фондове. В предложените сега текстове (преходни и заключителни разпоредби) финансиране от държавата е предвидено само за 2020 г., което е неприемливо, посочва в становището си БТПП.

Организацията настоява също така за предварителната оценка на въздействието с предварителни изчисления за финансовия ресурс за изпълнението на предложенията в законопроекта, източниците на финансиране, ефекта върху туристическия бранш и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес