Ново енергийно сдружение призова за по-ефективно управление на сектора

Ново енергийно сдружение призова за по-ефективно управление на сектора

Големият проблем на българската енергетика е дългогодишното лошо управление. Голяма част от мощностите като водноелектрическите централи работят при изключително ниска ефективност. При добро управление българската енергетика може да се самовъзпроизвежда - т.е. сама да осигурява средствата за нови инвестиции. Това смятат експертите от новосъздаденото сдружение „Енергийно бъдеще за България”.

Председател на организацията е бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ асистент в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН Александър Николов. В сдружението влизат още Владимир Владимиров, началник на отдел "Интегриране на проекти" в ядрената централа, както и друг неин кадър - Альоша Първанов, началник "Общостанционна поддръжка". В четвъртък те дадоха пресконференция под надслов "Цанковите камъни в българската енергетика".

Николов обясни, че коефициентът на използване на мощностите на хидровъзела „Цанков камък” е 25%. "При цена на електроенергията от 100 лв./Мвтч ще се откупи за 50 или повече години", добави той и обясни, че това не е единственият пример за неефективно използване на енергийните мощности. Той представи данни, че за 2016 г. са използвани едва 13% от мощностите на водноелектрическите централи. "Т.е. може да се окаже, че за откупуването на почти всички държавни ВЕЦ-ве са нужни около 70 години", смята Николов.

„Цанковите камъни” в българската енергетика са много и тежат на цялото общество. Като такива трябва да добавим АЕЦ „Белене”, т.нар. американски ТЕЦ-ове, позабравеният ТЕЦ „Варна”, ТЕЦ „Русе”, ТЕЦ „Бобов дол”, газопроводът „Южен поток”, газохранилището в с. Чирен и др. Може да звучи спекулативно, но истинският „Цанков камък” е лошото управление на българската енергетика от много години насам“, каза Николов.

Според него е напълно възможно АЕЦ "Козлодуй" да печели по 300 млн. лв. годишно от продажба на енергия на свободния пазар. "Ето откъде могат да дойдат средствата за нова ядрена мощност и то - чисто българска и изцяло държавна“, подчерта Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес