Ново хомофобско убийство в Русия

Заместник-директор на локално летище в руския Далечен изток е бил убит след нанесени му прободни рани и побой заради това, че е хомосексуалист, предаде ДПА.

Според съобщение на местния клон на Следствения комитет в Камчатка 39-годишният мъж, чието име не се съобщава, е починал на място в село Запорожие, след като трима младежи го нападнали с ножове и ритници по главата. Мотивът на нападателите е бил "нетрадиционната сексуална ориентация на техния съселянин", се казва в съобщението.

Младежите на възраст от 18 до 25 години натикали трупа на мъжа в собствения му автомобил и го подпалили. Извършителите са задържани.

Това е второто смъртоносно хомофобско нападение в Русия за период от по-малко от месец. През май 23-годишен мъж бе убит в западния град Волгоград, защото е гей, припомня ДПА.

Защитникът на правата на хомосексуалистите Николай Алексеев каза, че това насилие е пряка последица от хомофобските изказвания на политическите лидери в Русия.

Понастоящем руският парламент обсъжда законопроект, който забранява "хомосексуалната пропаганда". Хомосексуалността е заклемявана от влиятелната Руска православна църква, а местните власти редовно налагат забрани върху гей паради, посочва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят