Ново изостряне в румънско-унгарските отношения

Виктор Орбан (вдясно) и Траян Бъсеску

"Президентът Бъсеску предупреждава Унгария" (в."Евениментул зилей"), "Бъсеску иска да вдигне Европа срещу Унгария" (в."Адевърул"), "Президентът обещава, че Румъния ще поеме лидерството за поставянето на Будапеща на място" (в."Журналул национал") са част от заглавията в румънските всекидневници, които илюстрират новото обтягане на отношенията между Букурещ и Будапеща след изявления на унгарски екстремистки лидер в Румъния през уикенда, съобщи БТА във вторник.

В събота на Лагера на унгарската младеж в Трансилвания, който се проведе в Бъйле Тушнад, окръг Харгита, лидерът на унгарската националистическа партия Йоббик Габор Вона заяви по повод исканията на етническите унгарци за автономия, че партията, която ръководи, "ще защитава правата и интересите на унгарците в Трансилвания, дори ако това означава конфликт с Румъния".

Вчера президентът Бъсеску, който участва в Летния университет на румънците от цял свят в Изворул Мурешулуй, също в окръг Харгита, отвърна, че "Унгария се е превърнала в огнище на нестабилност по отношение на малцинствата в региона и Румъния ще поеме лидерството за поставянето на Будапеща на място". Той добави, че има и други страни в региона, които са обезпокоени от агресивната политика на Унгария, и подчерта, че никога няма да има териториална реорганизация на Румъния по етнически критерии.

Бъсеску заяви, че "това вече е твърде много" и че 2013 г. "е последната година, когато унгарските политици са могли да се разхождат толкова спокойно из Румъния", пише в. "Журналул национал". Изданието отбелязва, че румънският президент досега е имал "специални и трайни отношения" с унгарския премиер Виктор Орбан и дори е участвал в лятната школа в Бъйле Тушнад, където всяка година идват политически лидери от Будапеща. Тази година обаче, макар да са били поканени, нито Бъсеску, нито други румънски политици са се включили в събитието.

В. "Ромъния либера" посочва, че след слабата реакция на румънското външно министерство, президентът Бъсеску е изпратил "изключително твърдо послание" към властите в Будапеща, но и към унгарските и румънски политици, които в последно време все по-често говорят за автономия.

В неделя външното министерство в Букурещ заяви, че осъжда изявленията на лидера на Йоббик и поиска от правителството в Будапеща да се разграничи от тях. От своя страна унгарското външно министерство отговори, че Йоббик е опозиционна партия, която не участва в дейността на правителството.

В. "Гъндул" пише, че лидерът на Йоббик Габор Вона е заявил в писмо, че румънската преса е интерпретирала "по изкривен начин" изявленията му и е квалифицирал като "истерични" реакциите на румънските политици.

Унгария и Румъния споделят общ интерес за защита на етническите малцинства, а Унгария е ангажирана в конструктивен диалог с Румъния по отношение на тази тема, заяви унгарското външно министерство в отговор на изявление на румънския президент Траян Бъсеску, съобщи Медиафакс.

Унгарският посланик в Румъния Оскар Фюзеш е представил позицията на страната си пред румънското външно министерство, се посочва още в съобщението. Фюзеш е заявил, че Унгария е ангажирана със запазването на стабилността в региона и с гарантирането на човешките права и правата на етническите малцинства.

Споделяне

Още от Балкани