Ново изригване на вулкан в Чили

Вулканът Чайтен в Чили изхвърли в петък голямо количество пепел, газ и разтопена скала, а част от гърлото на кратера му се срути, съобщиха информационните агенции. Пепел, изхвърлена от вулкана, падна на 160 километра от кратера му.

От района са евакуирани 160 души. Властите наредиха на всички правителствени служители да се изтеглят от околността на вулкана, но около 30-40 от обитателите на Чайтен отказват да напуснат града. В същото време службите за гражданска защита предупреждават, че голямото количество пепел и пирокластична маса, които вулканът е в състояние да изхвърли, могат да причинят наводнения и лавини.

Вътрешният министър Едмундо Перес Йома заяви, че всеки, който реши да остане в близост до вулкана прави това на свой риск.

На 2 май миналата година Чайтен изригна за първи път от около 9000 години. Тогава бяха евакуирани около 7000 души от населеното място, което носи неговото име. Властите планират да преместят градчето, но срещат силната съпротива на неговите обитатели.

За разлика от миналата година новото изригване не е съпроводено със земни трусове и тътен. Според заместник-министъра на вътрешните работи Патрисио Росенде обаче това е доказателство за непосредствената опасност, надвиснала над околността на вулкана. "Това е бомба със закъснител", предупреди зам.-министърът.

Според представител на службите за гражданска защита Чайтен е в състояние на непрекъснато изригване от май миналата година, когато изхвърли пепел и пирокластична маса на височина 32 километра и покри градове в съседна Аржентина с пласт пепел.

Споделяне

Още от Свят