Ново начало: Каракачанов ще пробва да върне казармата

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Новият военен министър Красимир Каракачанов започна ударно управлението си с реинкарнацията на идеята за наборната военна служба. Той заяви, че е привърженик на задължителната казарма, уточнявайки, че "ГЕРБ са на малко по-различно мнение"

"В управленската програма се говори за доброволна военна служба. Аз ще настоявам в програмата да се запише и проучване на опция за връщането на наборната военна служба", заяви Каракачанов.

Според него в редица европейски страни започва да се говори за наборна военна служба и темата става все по-актуална.

Той добави, че ще се постарае да не допуска абсолютно никаква корупционна практика и това ще бъде преследвано.

"Не може да крадеш от болните, от децата, от армията", каза Каракачанов.

След като пое официално властта, той заяви, че не дава "голи обещания" и очаква обществото да разбере, че армията се нуждае от повече пари.

"Знам, че обществото очаква повече средства за образование, за здравеопазване и за други обществени дейности, но съм дълбоко убеден, че ще разбере, че точно в това време на България е необходима онази армия, която може да съхрани спокойствието, реда, живота и здравето на българските граждани, целостта и суверенитета на българската държава", добави той.

Връщането на казармата е една от основните теми в силно популисткия арсенал на националистите у нас и периодично се лансира през последните няколко години.ВМРО изкара идеята още по време на второто правителство на ГЕРБ, когато "Патриотичният фронт" изготви два проектозакона в тази посока, които бяха отхвърлени в парламента.

Тогава военното министерство дори изготви анализ, който очаквано показа, че връщането на задължителната казарма в България може да стане много трудно.

Връщането на задължителната военна служба под каквато и да е форма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Освен това ще трябва да преосмисли наново целия сектор на отбраната.

Наборната казарма беше отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.

МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.

"Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазването огромното армейско имущество, останало от времето на соца.

Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са си изгубили няколко месеца от живота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?