Ново напрежение между Испания и Великобритания заради Гибралтар

Ново напрежение между Испания и Великобритания заради Гибралтар

Разногласията между Испания и Великобритания за Гибралтар ще се решат с политически средства, а не с непропорционални мерки, заяви в понеделник британското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

Това изявление бе предшествано от решение на испанските власти през уикенда да бъдат засилени граничните проверки, което доведе до забавяния на превозни средства. Освен това вчера Испания заяви, че обмисля въвеждане на такса от 50 евро за пресичане на границата ѝ с Гибралтар.

Великобритания заяви, че иска обяснение от Испания за всякакви нови мерки към Гибралтар.

Гибралтар е британска територия от 300 години, но Испания оспорва суверенитета на Великобритания върху него. В изявлението на Форин офис се потвърждават връзките с Гибралтар и се заявява, че добрите отношения с Испания трябва да продължат.

"Премиерът ясно даде да се разбере, че британското правителство ще спази конституционния си ангажимент към народа на Гибралтар и няма да прави компромиси за суверенитета", заяви говорител на британското външно министерство.

"Разногласията ни с Испания за Гибралтар ще се решат с политически средства чрез отношенията ни като партньори в ЕС, а не с непропорционални мерки като забавянията по границата, които видяхме през изминалата седмица", добави той.

Напрежението се засили през последните десетина дни, след като гибралтарци започнаха да създават изкуствен риф на входа на Средиземно море, който според Испания затруднява работата на риболовните ѝ кораби. Обмисляната гранична такса от 50 евро е представена като набиране на средства за компенсиране на испанските рибари, отбелязва Асошиейтед прес.

Други мерки, които се обмислят според испанския външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, са данъчни проверки на около 6000 гибралтарци, които притежават имоти в Испания, затваряне на испанското въздушно пространство за полети към Гибралтар, спиране на вноса през границата ѝ с Гибралтар на бетон и други материали за изграждането на изкуствения риф, и изменение на закона, което да задължи гибралтарските компании за онлайн хазарт да ползват испански сървъри и да са под юрисдикцията на данъчния режим в Мадрид.

"Показването на мускули и отправянето на заплахи за гранични такси, на които станахме свидетели през уикенда, приличат повече на изявление, което би направила Северна Корея, а не партньор от ЕС",  заяви главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, цитиран от Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?