Ново напрежение в Обзор - фекални води се изливат на плажа

Кметът на Несебър обещава с авариен ремонт да бъде отстранен проблема

Ново напрежение има в Обзор между част от местните жители и община Несебър.

Причината е в изливащите се отпадни води в южната част на морския плаж. Хотелиери се оплакват, че това ще доведе до проблеми за плажуващите туристи, ако проблемът не бъде решен бързо.

Кметът на община Несебър Николай Димитров лично посети морското градче във вторник, за да се запознае на място с проблема. Той обясни, че ще бъде направен спешен авариен ремонт, като в момента тече процедура за избор на изпълнител.

Между местната власт в Обзор и общинския кмет има напрежение от известно време. В края на февруари Обзор проведе местен референдум, който гласува за отделянето на малкия морски град, заедно с още 4 села около него в отделна община.

Правителството даде зелена светлина, но президентът Румен Радев до момента все още не е подписал указ за обявяването на Обзор като 266-тата община в България. След гласуването на парламентарните избори на 4 април Радев дори намекна, че няма намерение да издаде указ, тъй като не са изпълнени всички законови изисквания. Освен това жители от села край Обзор заявиха, че не желаят да бъдат част от бъдещата община.

Проблемът с фекалиите не е нов

Проблемът с фекалните води не е нов и се взимат мерки за решаването му, уверява кметът на Несебър Николай Димитров.

Пътят към плажа "Обзор - Юг" е разрушен, има паднал бетон и стърчащи жлеза в следствие на бурите през зимата.

"Притесненията ни са, че спуканият колектор за отпадните води ще допринесе до много неприятни изживявания за туристите на града, но и проблеми с хигиената", каза хотелиерът Ивайло Каснаков пред бТВ.

Според него, ако близките хотели се напълнят дори 20%, всички отпадни води ще се излеят на плажа.

По думите на концесионера на плажа Сергей Иванов проблемът е от 2 години, но никой не ремонтира алеята.

"Докато парите от данъци на жителите на града влизат в община Несебър, тя трябва да се ангажира с проблемите на Обзор", заяви Христо Янев, кмет на Обзор.

Несебър изпълнява ВиК проект в Обзор от 2020 г.

Във вторник кметът на община Несебър Николай Димитров, който посети Обзор, обърна специално внимание на крайбрежната алея с канализационен колектор Ф500. Изпълнението на този проект е разделено на два етапа.

Единият е за ремонт на канално помпена станция - 1 и прилежащата техническа инфраструктура. Той приключи през миналата година и бе финансиран от ВиК дружеството и община Несебър, каза Николай Димитров.

По думите му в момента се подготвя процедура по избор на изпълнител на втория етап на ВиК проекта. Това е авариен, основен ремонт на главен канализационен колектор ф500, след което ще започне фактическото му изграждане. В бюджета на община Несебър за 2021 г. са заложени средства за обекта, но не е посочен техния размер в съобщението от община Несебър.

Предвижда се да бъде изградена и нова подпорна стена, разположена на мястото на съществуващата на плажа край Обзор. Необходимостта от премахване на старото съоръжение е следствие от неколкократните аварии, пропадания, срутвания, както и от преминаването на тежка механизация по алеята през последните години, посочват от община Несебър.

Предвижда се и реконструкция на алейното осветление, нов предпазен парапет и подмяна на съществуващата настилка, обещава още Николай Димитров.

Освен капиталовите и строителни проекти, община Несебър има грижата да поддържа високо ниво на чистотата, подходящо озеленяване, читалището и пенсионерския клуб, както и да изплаща работните заплати на служителите в кметство Обзор и разходите по осветление и поддръжка на публичните площи, се казва в съобщението.

"Община Несебър е отговорна институция и грижлив стопанин, и провежда последователна политика, целяща развитието и просперитета на всички населени места на своята територия. Както всяка година отговорните административни органи предприемат мерки за подобряване на визията, функционалността и цялостния облик на селищата за предстоящия летен сезон, за да се създаде по-добра жизнена среда за жителите и гостите на общината", се казва още в съобщението на Николай Димитров.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?