Ново насилие в детски дом провокира проверки в цялата страна

Проверка установи агресия срещу децата в центъра от семеен тип в Борован

Ново насилие в детски дом провокира проверки в цялата страна

В Центъра за настаняване от семеен тим в Борован са регистрирани случаи на насилие над децата, обяви социалният министър Бисер Петков в сряда, като се позова на резултатите от проверка, извършена от Държавната агенция за закрила на детето. След скандала в габровския дом “Хризантема“ преди дни изтекоха нови кадри с агресия в детски дом – този път в центъра от семеен тип в Борован. В сряда Петков потвърди, че в дома е имало и други случаи на агресия.

Това било установено от разговори с настанени в дома, проведени от проверяващите от агенцията за закрила на детето. Малчуганите казали, че още двама служители от дома - помощник-възпитатели, са прилагали подобни "методи" на физическо и психическо насилие, посочи министърът.

На община Борован ще бъдат дадени препоръки за съответните дисциплинарни наказания, заяви Петков.

Кметът на община Борован ще поиска оставката на директора на центъра. В момента и управителят на дома, и възпитателката, заснети в клиповете, са в болнични. След разговори с децата пък е станало ясно, че те не са информирали за насилието, защото са се страхували. Случаите са поне от пет години, но властите твърдят, че сигнали за тях не са получавали. Преди ден прокуратурата разпореди проверка в дома.

Управителят на центъра се възстановява в болница след операция. Той не потвърди, но и не отрече да е мъжът от клипа, който раздава шамари. Не си спомнял, тъй като случаят бил стар, но си спомня, че удареното момче преди това ударило служителка на дома и трябвало да бъде укротено, съобщи бТВ.

“Те са доста агресивни самите деца, много често си носим синините от това, че сме се опитали да разтървем двама биещи се, често ни крадат пари”, заяви Велина Тодорова, психолог в центъра.

Държавната агенция за закрила на детето е поела ангажимент до средата на годината всички 282 центъра за настаняване от семеен тип в страната да бъдат проверени.

Междуведомствената работна група за управление и координация на процеса на деинституционализация на грижата за деца е обсъдила проблемите в центровете за настаняване от семеен тип и е набеляза мерки за преодоляването им. По време на заседанието е било взето решение да се извърши анализ на качеството и ролята на резидентната грижа в системата от мерки за закрила на детето.

Ще се разработят и предложения за подобряване на качеството и организацията на резидентните услуги, като се отчетат особеностите на центровете за различните групи деца в риск.

Обсъдена е била и необходимостта от създаването на система за квалификация, мотивация и продължаващо обучение на служителите в социалните услуги. Министерството на труда и социалната политика разработва проект на Закон за социалните услуги. Независимият контрол и мониторинг на качеството на услугите ще бъде част от неговата концепция, каза министър Петков.

Агенцията за закрила на детето ще инициира и организира промени в наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца. Инспекторите на агенцията ще осъществяват редовен контрол и мониторинг на услугите за деца.

От своя страна общините следва да осъществяват редовен контрол дали персоналът в центровете за настаняване от семеен тип спазва стандартите за предоставяне на услугите за деца. Местните власти ще трябва да вземат мерки и за подобряване на подбора на социалните работници в резидентните услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?