Ново огнище на Covid-19 в завод за авточасти в Смолян

В Кюстендил инфекцията излезе извън ромския квартал

Ново огнище на Covid-19 в завод за авточасти в Смолян

Завод за производство на автомобилни части в Смолян се очертава като ново голямо огнище на коронавирус, стана ясно в понеделник, когато здравните власти потвърдиха за близо 60 работници, дали положителни проби.

В предприятието работят жители на няколко общини, като на този етап няма повече ясното за новите заразени. 

През миналата седмица 7 души са дали положителни резултати, след което е започнало масовото тестване, обясни д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Към момента е изследван около половината персонал - 350 от общо 750 души. "Ще можем да кажем точно колко са заразените, когато имаме пълна информация, но към момента с положителни проби са над  15% от изследвани", обясни д-р Кубатева. От самото предприятие обаче потвърждават само за 27 положителни проби от 377 тествани.

Предстои да се проучат контактните лица. От РЗИ са предписали на работодателя поредица от мерки за ограничаване на заразата. Извършва се пълна дезинфекция на производствените помещения, спрени са няколко поточни линии, осигурени за защитни шлемове за работниците. Предстои да бъдат спрени автобусите, с които се возят работници от села около Смолян, а транспортът ще бъде уреден по друг начин.

Инфекцията излезе извън ромския квартал в Кюстендил

Същевременно случаите на коронавирус в Кюстендил се увеличават - новозаразените за последното денонощие са 17.

Ситуацията се утежнява допълнително от това, че последните случаи вече не са от ромския кв. "Изток", който е под пълна карантина до края на месеца, а сред служители на административни дирекции в града, както и при туристи.

Вероятно за увеличаващия се брой са повлияли и абитуриентските вечери, които събират на едно място по заведенията много хора, а на такива събирания трудно се спазват дистанцията. В Covid-отделението на болницата са около 15 пациенти, двама починаха през почивните дни, съобщи БНР.

Главният лекар д-р Александър Величков съобщи, че има един пациент на респиратор и двама в много критично състояние". 

12 от 400 тествани служители на завода в Септември са с коронавирус 

Във вагоноремонтния завод в Септември, където беше регистрирано огнище на коронавирус, е извършено масово тестване на работниците, съобщиха от завода. От тестваните 400 работници само 12 човека са дали положителни проби.

Всички те са изолирани и са в добро състояние, без симптоми на заболяването.

Ръководството е оказало пълно съдействие на служителитe на РЗИ - Пазарджик за данните за лицата с положителни проби и техните контакти на работните места.

В завода продължава да действа заповед на изпълнителния директор за задължително носене на предпазни маски и се следи за спазване на хигиените мерки и тези за дистанция.

В Сливен ситуацията се нормализира

През изминалата седмица се отбелязва намаление в броя на регистрираните случаи на Covid-19 в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. 38 души от областта са дали положителен резултат за коронавирусна инфекция в периода от 22 до 28 юни. В предходния едноседмичен период положителните случаи  са били 44. В понеделник бе регистран един нов случай.

Най-много заболели през изминалата седмица са регистрирани в Нова Загора – 19 души. От тях 11 души са жители на кв. "Шести", повечето са се инфектирали на работното си място. В областния център – Сливен са отчетени 18 нови случая. Двама са новорегистрираните болни в община Твърдица, информират от Областния кризисен щаб.

66 нови случая на Covid-19 за денонощие, трима починали 

66 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 1034 PCR теста, показват официалните данни на единния информационен портал. 

Това представлява чувствителен спад в сравнение с предишните дни, когато новите случаи бяха над 100. Той може да се обясни обаче и с по-малко направените тестове в неделния ден, който е почивен за много от лабораториите.

Трима пациенти  са починали през изминалото денонощие, с които общият брой на жертвите на вируса нарасна до 219.

Регистрираните с Covid-19 досега у нас са 4691 души. 

Най-много са новозаразените в област Кюстендил - 17, София град - 11 и Варна - 10.

В София един от носителите на вируса е служител на Министерството на енергетиката, което в понеделник няма да работи заради дефинфекция. Сигнали и документи ще се приемат по електронен път, съобщиха от ведомството. Затворена за дезинфекция заради заразен служител бе и сградата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в столицата.

Нови случаи има и София област, Пазарджик, Благоевград, Разград, Русе, Ямбол, Бургас, Сливен.

Излекуваните през последното денонощие са 33 и общият им брой вече е 2508 души. Така активните случаи са 1964. 

423-ма души са хоспитализирани, 25 от тях са в интензивни отделения.

"Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вирусът. Това, че е казано че вирусът е променени, не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщените симптоми", коментира в понеделник пред бТВ пулмологът д-р Александър Симидчиев. По думите му голяма част от хората може да не съобщят за сипмптомите, особено сега като тръгнат на море, заяви той.

Той заяви, че е важно където има събиране на много хора да има мерки за ограничаване на риска – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска.

"В градския транспорт има повишен риск и той трябва да се контролира, затова трябва и да се носят предпазни средства", коментира пулмологът. 

Той посочи, че мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възприемат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус