Ново отлагане на газовата връзка с Гърция. Сега за юли 2022 г.

Ново отлагане на газовата връзка с Гърция. Сега за юли 2022 г.

Връзката между газовите мрежи на България и Гърция няма да заработи до края на 2021 г., както гръмко твърдяха бившият премиер Бойко Борисов и бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в сряда, по време на обсъждането на поскъпването на природния газ от юни.

"Ние дадохме съгласие по искането, което постъпи от компанията "Ай Си Джи Би" за удължаване срока за въвеждане в експлоатация на интерконектора Комотини - Стара Загора за 30 юни 2022 г. Фактически това е обозримият период, през който ще трябва да бъде използвана връзката Неа Месемврия - Сидерокастро - Кулата за алтернативни доставки. А това, че те са абсолютно необходими за България, това е защото чрез тях, в микса, може да се влияе по положителен за потребителите начин относно цената на природния газ", коментира Иванов.

Газовата връзка, чиято реализация се бави от повече от 10 години, последно бе отложена миналата година заради пандемията от Covid-19, която наруши графика за строежа, както и заради проблеми с пробиването на трасето на газопровода под яз. "Студен кладенец" и р. Марица. Управляващите от ГЕРБ твърдяха, че интерконекторът ще е готов до края на 2020 г., макар срокът със строителя на трасето – гръцката "Авакс", да бе за април 2021 г. В коронакризата бе решено да се удължи договорът с компанията до края на 2021 г., което наложи газовият доставчик "Булгаргаз" да внася през връзката Кулата-Сидирокастро договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. м газ от края на 2020 г.

От компанията "Ай Си Джи Би", която е оператор на бъдещото трасе, обясниха пред Mediapool, че новият срок е свързан с необходимостта от провеждане на тестове за въвеждане в експлоатация на газопровода с реални количества природен газ. Отделно трябва да е изградена система за търговско диспечиране, а самото дружество да се лицензира като преносен оператор на територията и на България, и на Гърция.

От отговорите на "Ай Си Джи Би" излиза, че обявяваният досега срок за завършване на съоръжението е за строителството, но не и за пускането му в експлоатация.

"По прогноза периодът между завършване на строежа и въвеждане в експлоатация се очаква да е около 4 - 6 месеца", посочиха от дружеството.

Според изготвения график, след подписано на 18 март 2021 г. второ допълнително споразумение, датата на търговска експлоатация се планира за април 2022 г. За покриване на риска от известна несигурност в датата обаче, проектната компания е предложила и акционерите ѝ – "Българския енергиен холдинг" и италиано-гръцката компания "Посейдон", са приели датата за търговска експлоатация да е не по-късно от 1 юли 2022 г. Този срок, освен от българския енергиен регулатор, е приет и от гръцкия, заяви проектната компания.

"Пускането в експлоатация на газовата връзка включва интегрирането на оборудването на изпълнителя със съществуващото оборудване и оборудването на трети страни, проверка на данните, обменяни с другите страни и изпитването на ел. веригите на сградните и полевите прибори и свързванията на E/M оборудването", казаха от "Ай Си Джи Би" пред Mediapool.

Новоогласеният срок за въвеждането в експлоатация на връзката Стара Загора-Комотини ще наложи "Булгаргаз" да резервира отново капацитет не само на точката за вход и изход Кулата-Сидирокастро, но и от гръцката мрежа, тъй като сега има договорен достъп до края на септември 2020 г. Също така ще трябва отново да предоговаря с компанията СОКАР смяната на точката за доставка на азерския газ с алтернативната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?