Ново писмо на Йоджалан до военното ръководство на ПКК

Кюрдските бунтовници, базирани в черноморския регион на Турция, да започнат първи да се изтеглят от територията на страната, пише в писмо на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан до военното ръководството на групировката в Северен Ирак, съобщава в. "Миллиет", цитиран от БТА.

В третото писмо на Йоджалан до лидерите на ПКК в планината Кандил (в Северен Ирак), предадено от трима депутати от прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД), се съдържала най-вече техническа информация във връзка с предстоящото изтегляне на кюрдските бойци от Турция. Военният командир на кюрдските бунтовници Мурат Карайълан е обсъдил с другите членове на ръководството на групировката съдържанието на писмото от пет страници, както и датата, на която се планира да започне изтеглянето на бойците.

В писмото на бунтовническия лидер било посочено, че изтеглянето трябва да започне от по-далечните части на Турция (в посока Ирак). Първоначално трябва да се изтеглят бойците, базирани в черноморския регион и в окръг Ерзурум (Източна Турция). Те ще трябва да се съберат в основните лагери в Турция в очакване на призива на Йоджалан да напуснат страната.

Отговорът на кюрдските командири от Кандил на писмото на Йоджалан ще бъде предаден отново чрез делегация на ПМД. Очаква се делегацията да посети след два дни излежаващия доживотна присъда затвор на о-в Имралъ Йоджалан, което ще бъде шестата среща на депутатите от кюрдски произход с лидера на ПКК в рамките на процеса за мирно решаване на кюрдския конфликт.

Очаква се тогава Йоджалан да отправи нареждане за изтегляне на бунтовниците и с това да бъде даден старт на процеса.

В. "Сабах" съобщава, че турските въоръжени сили планират да извършат широкомащабна "операция по почистване", след като приключи изтеглянето на бойците от ПКК от територията на Турция. Войниците ще претърсват пещери и всякакви други убежища на сепаратистите за останали оръжия и бомби, които ще бъдат унищожени.

Очаква се обаче по време на изтеглянето военните да не извършват никакви операции. Силите за сигурност възнамеряват да изчакат ръководството на ПКК да потвърди, че всички бойци са се изтеглили от Турция, пише "Сабах".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?