Ново поевтиняване на роуминга в Европа от юли

Новите тавани на цените са за мобилни разговори, SMS-и и телефонния интернет

Ново поевтиняване на роуминга в Европа от юли

Предварително споразумение за ново поевтиняване от 1 юли 2012 г. на цените на роуминга при мобилните разговори, интернет преноса на данни през телефона и писането на кратки текстови съобщения, постигнаха в четвъртък депутати от Европарламента и датското председателство.

Предстои официалното одобряване на новите тавани на цените за роуминг от Европейския парламент, а през юни – и от страните членки на ЕС. Предложението предвижда и в следващите две години падането на цените да продължава

 

Когато човек е в чужбина и звъни в родината си, ще плаща максимум 29 евроцента на минута (без таксите) от 1 юли в сравнение със сегашната тарифа от 35 евроцента. От 1 юли 2013 година повикване от чужбина ще струва вече 24 цента, а година по-късно - 19 цента.

 

За приемане на входящ разговор от 1 юли 2011 г. ще се плаща максимум 9 евроцента на минута, сега цената е 11 евроцента. Година по-късно тарифата трябва да падне до 8 евроцента, а от юли 2014 г. - до 6 евроцента.

 

Същите ценови тавани са определени за изпращане на SMS от чужбина.

 

За ползването на мобилен интернет в чужбина след три месеца се въвежда таван от 70 евроцента на мегабайт, докато в момента такъв няма. Следващото принудително намаляване на цената за пренос на данни е предвидено за 1 юли 2013 г., когато цената ще падне до 45 евроцента за мегабайт, а година по-късно ще стигне 20 евроцента .

 

Предишният график на Евросъюза за намаляване на цените на роуминга изтече миналото лято.

 

"За първи път ще има нови потребителски правила за мобилен пренос на данни, за да можете спокойно да ползвате интернет в чужбина. И най-важното - за първи път ние ще отворим пазара за конкуренцията. Защото тя е най-голямата гаранция за дългосрочни ниски цени", коментира Нели Крус, еврокомисар за цифровите технологии.

 

Решението предвижда също така от 1 юли мобилни оператори или компании, които предоставят мобилни услуги, но нямат собствена мрежа, ще получат достъп до мрежите на други оператори. С новите правила ще се въведат и нови начини на използване на смартфоните. Например, клиентите се очаква да могат да сключват изгодни отделни договори за роуминг когато пътуват и тези договори да са различни от тези, които имат с операторите в родината си като при това запазват номера си. Така всеки път, когато европейски гражданин е на път, автоматически ще се включва този оператор, с който има договор в дадена държава.

Споделяне

Още от Европа