От празничния чувал на правителството:

Ново поевтиняване на тока от януари

Ще е за сметка на приходи на ЕРП, сваляне цените на топлофикации, заводски централи и АЕЦ

Ново поевтиняване на тока от януари

Цената на електроенергията за крайните потребители ще бъде намалена от 1 януари 2014 г. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), обяви пред журналисти председателят ѝ Боян Боев. Той бе назначен на поста само преди седмица, след като оставка подаде четвъртият за тази година шеф на органа Анжела Тонева на фона на постоянни заявки от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че се търсят резерви за ново сваляне на цената на тока след предишните две през март и август с по 5 процента.

 

"За краткото време, в което комисията има нов състав, бе направен обстоен анализ на всички цени по веригата за производство, пренос, разпределение и доставка и са направени съществени изводи, че има предпоставки за стимулиране на нощното потребление на електроенергия и създаването на по-добри условия за малкия бизнес", обяви Боев.

 

По думите му разчетите на ДКЕВР сочели, че нощната тарифа на тока трябва да се намали с 10 процента, дневната за бита – с 1 на сто, а за бизнеса – с 1,5 процента. Така ще се облекчат сметките на хората, а фирмите ще могат да увеличат производството си, да запазят работните си места и дори да ги увеличат, каза регулаторният шеф.

 

Независимо решение без политически натиск

 

Енергийните дружества тепърва ще се запознават с разчетите в доклада на ДКЕВР, за 27 декември е насрочено общественото обсъждане на новите тарифи, а на 30 декември регулаторът ще вземе окончателното си решение.

 

"Тези разчети са работени още преди мен, не са откакто съм дошъл", коментира шефът на ДКЕВР в отговор на въпрос как спешно са намерили начин да свалят цените. "Ако се притеснявам от натиск, няма да съм тук аз", каза той още, попитан дали върху него е оказван натиск от политиците да свали тарифите. "Не съм разговарял с премиера и министъра за това наше решение, но е независимо", заяви още Боев, който на няколко пъти по време на пресконференцията акцентираше върху това, че ДКЕВР е независима.

 

Регулаторният шеф обясни още, че и след 1 януари ще продължи да се следи ценовият модел за ново поевтиняване на тока при възможност.

 

Нов стимул за износа на ток

 

Сегашното намаление на цената на тока ще е за сметка на орязването с 2 процента на технологичните загуби на електроразпределителните предприятия (ЕРП) – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", сваляне на цените на произвеждания от топлофикации и заводски централи ток с между 1.5 и 4.5 на сто, както и на АЕЦ "Козлодуй", която и без това в момента е производителят на най-евтин ток. За стимулиране на износа и стабилизиране на производството на ток таксата за пренос ще бъде свалена от сегашните 12 лв. на 6.91 лв. за мегаватчас, обясни Боев. От думите му стана ясно, че няма да има промяна в дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от американските ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, които постоянно се цитират от министъра и правителството като тежест в цената.

 

За ЕРП-ата това ще е второто намаляване на технологичните им загуби след като с поевтиняването на тока през август те бяха орязани до 11 на сто, при гарантирани преди това около 13-14 на сто. По думите на члена на ДКЕВР Еленко Божков тази мярка била решена след извършен независим одит от Научно техническите съюзи в енергетиката, които били хабилитирани експерти. Одитът показал, че може да се намалят технологичните загуби на ЕРП-ата, без това да им се отрази финансово. "Инвестиционните програми на ЕРП-ата са преизпълнени и те отчитат с милиони и стотици хиляди преизпълнение, значи имат ресурси", каза Божков.

 

Поредно ще е свалянето и на цените на тока от топлофикациите и заводските централи, за някои от които те са по-високи и от тези на възобновяемите енергийни източници, които са сочени в последните години постоянно като виновници за поскъпването на тока.

 

Големият печеливш е НЕК

 

Големият печеливш от промяната в тарифната структура обаче няма да са потребителите, чиито сметки ще намалеят минимално, освен ако масово не минат на нощен живот, а общественият доставчик - "Националната електрическа компания", която има дългове за вече 2.5 млрд. лв., дължи на всички производители на ток близо милиард и дефицитите ѝ продължават да растат. Докато за другите дружества от отрасъла ще има намаление на цените, на НЕК се вдига продажната цена от сегашната 95.85 лв. за мегаватчас на 100.43 лв.

 

Това ще осигури от следващата година допълнителни 120 млн. лв. за НЕК, обясни Боев. Той и назначената заедно с него за член на ДКЕВР Лиляна Младенова декларираха увереност, че това ще намали финансовите рискове пред НЕК, тъй като със сегашното решение на практика държавната компания се оззравявала.

 

"До лятото всички държавни дружества в енергетиката бяха декапитализирани, само за няколко месеца те вече са на печалба", обяви Боев. "Рисковете от фалит на самите дружества е значително намален, тоест не съществува", заяви той и дори прогнозира, че ще завършат на печалба.

 

Младенова пък коментира, че обсъжданият дефицит на НЕК заради новия ценови модел, който се изчислява на 500 млн. лв., най-вече заради изкупуването на тока на ВЕИ, бил само оценка на някои експерти и на този етап не може да се ангажира с анализ. Тя обаче посочи, че в компанията вече са влезли 110 млн. лв. от продадени държавни парникови емисии, през следващите 7 месеца ще има още постъпления от тази търговия, а и с осигуряването на сегашните 120 млн. лв. след 1 януари финансовите рискове пред НЕК били много по-малки.

 

В отговор на въпрос Еленко Божков заяви, че намаляването на цената на тока няма да се отрази върху мерките за енергийна ефективност, на които всъщност Европейската комисия залага като буфер срещу постоянно растящите цени на електроенергията в световен мащаб.

 

ВЕИ-тата без коледен подарък

 

Преди дни Божков обеща "коледен подарък" за слънчеви, вятърни, хидро и на биомаса централи. Става дума за около 400 млн. лв.които от септември 2012 г. ДКЕВР събра от тези централи за обявената впоследствие за незаконна от съда такса за достъп до електропреносната и електроразпределителната мрежа. Сега се оказва, че инвеститорите ще трябва да почакат още неясно колко. Комисията трябваше да разработи методика за връщане на парите, които в момента се държат на ескроу сметка в банка, но се оказа, че все още не е приключил анализът как да става това и яснота по въпроса ще има в началото на следващата година.

 

Неясен остава въпросът и с използването на парите от въведената от 1 януари 2014 г. 20-процентна такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи. В бюджета за следващата година бяха записани постъпления от 150 млн. лв., които ще се събират от ДКЕВР, но ще се администрират отделно. Предстоят разговори с Министерството на финансите за какво ще се използват тези средства, след като при обсъждането на таксата в парламента се мина през идеите те да са буфер в бюджета, да се дадат на НЕК и част от тях да отидат за енергийни помощи за социално слаби. Боев обаче не се ангажира със срок, в който ще стане ясно за какво ще се използват парите.

 

Вероятно обаче правителството изчаква дали президентът Росен Плевнелиев наистина ще сезира Конституционния съд за налагането на тази такса, каквото заявление той направи, и евентуално произнасяне на магистратите по казуса, докато през това време парите ще си постъпват отново в банкова сметка.

 

И пак проверки за ЕРП-ата

 

И новият, пети поред за тази година шеф на ДКЕВР заяви, че започва проверки на всички дружества в енергетиката, които традиционно започват от ЕРП-ата, но никога не стигат по-далеч.

 

"ДКЕВР прие решение да извърши инвестиционен и технически одит на трите електроразпределителни дружества, ще има и планови проверки за ЕРП-Златни пясъци и за "Топлофикация-София", каза Боев. След тези одити и проверки ще се насочим и към другите участници по веригата, допълни той, но не се ангажира със срокове за приключване на проверките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес