Ново поколение турци стават граждани на ЕС

Техните родители страдаха от българската асимилационна политика, наложена от бившия комунистически режим в края на 1980-те, но новото поколение се радва на гражданство на ЕС. Българските турци са сега граждани на ЕС.

На 1 януари България стана член на ЕС и донесе предсрочно членство на Турция, заради "българските имигранти", живеещи предимно в Истанбул, Измир, Бурса и Ескишехир. Те имат два паспорта - турски и български, което им позволява свободен достъп до страните от ЕС. Някои могат да си мислят, че това е златна възможност за нов по-добър живот. Повечето български турци могат да заминат на Запад, но това не става.

Байрам Али Чешмели е председател на Асоциацията на балканските турци Güneşli. Той казва, че въпреки твърденията, че турците ще се втурнат на Запад в случай на членство в ЕС, не е имало поток от хора към държавите от ЕС.

"Българските турци са се установили тук. Ние ще запазим връзките си с България, както в миналото и младото поколение, според мен, няма да отиде в другите страни от ЕС да търси по-добър живот," казва Чешмели.

Иляс Мутлу или Илия Насков, както е българското му име, живее в истанбулския район Газиосманпаша и казва, че е доволен тук и няма намерение да отива в по-богатите страни от ЕС да търси работа. Иляс не помни тъжните дни на имиграцията. "Мъката на тиранията е все още свежа в паметта на родителите ми." Неговият дядо му е разказвал истории за българската асимилационна политика със сълзи на очи. "Родителите ми е трябвало да ме крият цял месец в къщи след обрязването. И е трябвало да нося широки панталони, за да не ме боли и да не разберат българските власти, че съм мюсюлманин," казва Иляс.

"Моите дядо и баба ми разказаха всички истории: никакъв турски на обществени места, български имена давани насила, никакви религиозни свободи," казва 20-годишният Себахатин Фехми, като си припомня с усмивка българското си име Десислав.

"Майка ми каза, че веднъж, когато в Кърджали съм казал "мамо" на турски, полицията ни арестувала за няколко часа. Въпреки, че майка ми била бременна, с нея се отнесли лошо, само заради тази една дума на турски език."

Иляс и Себахатин работят в ресторант за бързо хранене в Истанбул. Със спестените пари те пътуват до България, където живеят роднини. "България ще стане по-скъпа след членството в ЕС. Страх ни е, че няма да можем да ходим толкова често," казват двамата приятели. "Зная, че този паспорт е мечта за много мои приятели. Той е предимство. Няма да ми трябват визи, ако пътувам в ЕС. Друга промяна в живота ми няма," казва Себахатин.

Повечето млади турци са запазили връзките си с България и посещават редовно роднините си. Въпреки, че всичките са турци, те чувстват връзка с България като тяхна родина.

"Не се сблъскваме с никаква дискриминация," казва Себахатин. "Аз учих в България и бях щастлив с моите български приятели и учители," добавя той.

Публикуваме статията от Kafene.net

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?