Ново поскъпване на парното с около 7%, токът - без промяна

Ново поскъпване на парното с около 7%, токът - без промяна

Централното отопление в страната поскъпва средно с около 7 на сто от 1 октомври спрямо действащите от 1 юли цени и реално новите сметки за парно ще отразят две повишения на цените. При тарифите на електроенергията обаче няма да има промени, тъй като преструктуриране на компонентите на цените на тока от когенерациите, използващи природен газ, позволява запазването на сегашните стойности. Това предвижда доклад на работна група на Комисията за енергийно и водно регулиране, който ще бъде обсъден публично на 26 септември, ден след дискусията за цената на газа, заради която всъщност поскъпва и топлинната енергия.

От 1 октомври "Булгаргаз" предложи, а регулаторът се съгласи с повишение на цената на газа с близо 14 процента, което автоматично повлича нагоре и сметките за топла вода и парно.

Така най-голямо повишение се планира за Пловдив – с 8.57 процента или със 7 лв. повече за мегаватчас, следван от София – със 7.96 на сто, но като добавка към цената – също 7 лв.. Във Враца поскъпването ще е  6.32 на сто, в Разград - 5.32 на сто, следван от Бургас – 4.88%, Плевен – 4.66 процента, и Велико Търново, където повишението е с 4.39. Най-малко ще усетят промяната в цените във Варна, където ръстът ще е само 2.28 процента.

Към това поскъпване обаче ще се прибави и ръстът от юли от средно 7.33 процента, което означава, че среднопретегленото повишение на сметките за парно спрямо миналия отоплителен сезон ще е около 10 на сто. За  различните дружества обаче стойностите са различни, тъй като например през юли парното в Пловдив поскъпна с минималните 0.94 на сто, докато например н Бургас увеличението беше над 17 процента, а в Плевен – малко над 15 на сто.

Реално софиянци, на които се пада и най-големият дял от топлоснабдителните услуги ще усетят най-съществено промяната на цените.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?