Ново предизвикателство: Иран изпита ракети с малък обсег

Ново предизвикателство: Иран изпита ракети с малък обсег

Иранската държавна телевизия съобщи, че по време на провеждането на учения на въоръжените сили на страната са изпитани две нови ракети с малък обсег и на ракетна установка за многократно използване, предаде в неделя ББС.

Според съобщението са били изпитани ракети "Тондар-69" и "Фатех-110".

Телевизията показа кадри, на които се вижда изстрелване, но не даде технически подробности за изпитваните ракети.

Според западни експерти ракети от класа на "Фатех" ("Завоевател") могат да поразяват цели до 170 километра, а "Тондар" ("Гръм") – до 150 километра.

ББС дава сведение за ракетните системи, с които Иран разполага, според различни западни източници. Това са "Шахаб-3б" – далекобойност 2.5 хил. километра, "Саджил-1", "Саджил-2" – до 2 хил. км, "Шахаб-3a " – 1.8 хил. км, "Шахаб-3" – 1.3 хил. км, "Шахаб-2" – 500 км, "Зелзал" – до 400 км, "Фатех" – 170 км, "Тондар" – 150 км.

В събота иранският Корпус на воините на ислямската революция, който е елитно подразделение на въоръжените сили, съобщи за провеждането на широкомащабните военни учения "Великият пророк 4".

След неделните изпитания в понеделник въоръжените сили на Иран планират да изпитат и далекобойната ракета "Шахаб-3".

Според изявленията на Иран тази ракета, която за първи път бе изпитана през юли 2008 г., може да прелети 2 хил. километра. Ако тези сведения отговарят на действителността, с нейна помощ могат да бъдат поразени цели не само в Израел, но и на американските военни бази в Персийския залив.

Западните военни експерти обаче предполагат, че реално радиусът на действие на "Шахаб-3" е около 1.3 хил. км.

Военните учения на Иран влошават още повече отношенията със Запада

По мнението на специалистите изявлението на Иран за още по-голям радиус на действие на новите ракети свидетелства, че през юли 2008 г. е била изпитана новата модификация на "Шахаб". Възможно е да става дума за ракетата "Шахаб-3б", която, според официален Техеран, е способна да поразява цели на разстояние до 2.5 хил. км.

Както мнозина на Запад подозират, Иран предполага, че ракетите "Шахаб" могат да бъдат снабдени с ядрени бойни глави. Но експертите все пак смятат, че достигането на тази цел е доста хипотетично.

Провеждането на военните учения на Иран може да влоши и без това напрегнатите отношения на Иран със западните страни, които подозират официален Техеран в намерението да разработи ядрено оръжие.

Иранските власти твърдят, че не се нуждаят от оръжие за масово унищожение и настояват, че ядрените технологии им трябват изключително за мирни цели.

Според кореспондента на ББС в Техеран днешните учения могат да се разглеждат като своеобразен отговор на Иран на обвиненията на международната общност.

Секретният обект

В петък Иран призна под натиска на Запада, че недалеч от столицата на страната в град Кум се строи още един завод за обогатен уран.

Според твърденията на САЩ, Великобритания и Франция иранските власти са се опитали да скрият неговото съществуване. Западните страни смятат още, че изграждането на подобен обект нарушава задълженията на Иран към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН.

Въпреки това президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад настоява, че изграждането на втори завод не противоречи на правилата на МААЕ. Той обеща заводът да бъде открит за инспекция от ядрените експерти на ООН.

Западът заплашва да въведе още по-тежки санкции срещу Иран, ако той се откаже от сътрудничество с МААЕ по въпроса за своята ядрена програма. Официален Техеран обаче настоява, че атомните технологии са му нужни изключително за мирни цели.

На първи октомври представители на Техеран ще се срещнат с международната група по иранските въпроси, в която влизат пет постоянни членове на Съвета за сигурност към ООН (Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция) плюс Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?