Ново проучване осветява възможност за много по-ранно откриване на рак

Ново проучване осветява възможност за много по-ранно откриване на рак

Ранните признаци на рак могат да се появят години или дори десетилетия преди поставянето на диагнозата, показва най-всеобхватното изследване досега на генетичните мутации, които карат здравите клетки да се превърнат в злокачествени.

Резултатите са базирани на проби от повече от 2500 тумора и 38 вида рак. Те разкриват, че в по-дълъг от очакваното период пациентите биха могли да бъдат тествани и лекувани още в най-ранните стадии на заболяването.

Разкритието е направено в рамките на най-всеобхватния анализ на раковата генетика до момента и резултатите са публикувани в сп. "Нейчър".

Пред BBC учени обясняват, че ракът е като пъзел със 100 000 части и че до днес 99% от парчетата са липсвали. В момента е изградена най-подробната картина за рака, която някога сме имали и това ще позволи както още по-персонализираното лечение според уникалния тумор на всеки пациент, така и да се разработят начини за много ранното откриване на рак.

Един от съавторите на изследването Питър Ван Ло от института "Франсис Крик" в Лондон обяснява пред "Гардиън", че сега ще е възможно разработването на нови диагностични тестове, които да улавят признаците на рак много по-рано.

Според учените откритието, че ранните признаци на рака са налице много години преди появата на първите симптоми, няма да промени скрининга на рака в близко бъдеще. Но то дава възможност при тези, които са изложени на риск, да бъдат забелязани много по-рано.

Проучването разкрива, че около половината от най-ранните мутации са възникнали само в девет гена, което означава, че има сравнително малък запас от общите гени, които действат като катализатор от нормалното развитие на клетките към ракови. В бъдеще би било възможно да се откриват такива мутации с помощта на така наречените течни биопсии - генетични тестове, които откриват мутации в свободно плаваща ДНК, пренасяна в кръвта, което може да показва наличието на тумори някъде в тялото.

Учените анализират и секвенират близо 2700 генома на ракови проби и картографират мутации в 38 различни вида тумори.

Въпреки че човешките клетки претърпяват милиарди мутации, само малка част от тях, причиняват рак. Учените успяват да реконструират реда, в който геномите на раковите клетки започват да натрупват грешки. Екипът установил, че тези мутации са възникнали "особено рано" при рак на яйчника, както и при два вида мозъчен тумор - глиобластом и медулобластома.

Въз основа на откритието потенциалните мутации могат да бъдат атакувани с подходящо лечение.

"В крайна сметка това, което искаме да направим, е да използваме тези технологии за идентифициране на лечения, които са съобразени с всеки отделен пациент", казва д-р Питър Кембъл от института "Уелкъм Сангър".

Въпреки това, изглежда, че 5% от раковите заболявания изобщо нямат такива мутации, което показва, че има още много работа. 

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?