Ново проучване: Възход на социалдемократите, но блокът на Меркел води

Мартин Шулц и Англеа Меркел

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) има 31 процента подкрепа според публикувано в сряда проучване на избирателните нагласи, предаде Ройтерс.

Допитването за сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел е публикувано малко повече от седем месеца преди парламентарните избори. Това е първата анкета на института Форса, която дава на ГСДП толкова висока подкрепа - повече от 30-те процента от октомври 2012 г., което съвпада с избирането на Мартин Шулц за неин лидер и кандидат за канцлер.

Консервативният блок на Меркел, съставен от нейния Християндемократически съюз (ХДС) и баварския му съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС), губи един процентен пункт и е с 34 процента подкрепа. ГСДП печели 5 процентни пункта от последното допитване на Форса.

Анкетата показва, че ако се гласуваше пряко за канцлер, Шулц, който досега бе председател на Европейския парламент, би получил същата подкрепа като Ангела Меркел. И двамата са с по 37 процента.

За последен път ГСДП е печелила избори при управлението на Герхард Шрьодер през 2002 г.

В понеделник друго допитване показа, че ГСДП би победила консерваторите на Меркел, ако изборите се произвеждаха на този ден.

На трето място в анкетата на Форса е антиимигрантската "Алтернатива за Германия" с 10 процента, а Зелените и крайнолявата партия "Левите" са с по 8 процента.

Партията на свободните демократи леко е намалила рейтинга си – до 5%, каквато е и изборната бариера за влизане в Бундестага.

Парламентарните избори са насрочени за 24 септември. Меркел неведнъж е казвала, че те ще са най-трудните от всички, на които се е явявала.

Анкетата на Форса е извършена сред 2501 души между 30 януари и 3 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа