Ново развитие на скандала с компенсациите във Великобритания

Скандалът с компенсациите, получавани от членове на британския парламент, избухна отново, след бе публикуван поредния списък с разписки за платени от бюджета разходи за депутатите.

Голяма част от вниманието на медиите в страната е насочено към бившият министър на отбраната Куентин Дейвис, който през февруари тази година е поискал да му се възстановят разходи от 20 700 лири за ремонт на камбанарията и покрива на неговия втори дом. Сумата била намалена до малко над 5300 лири, тъй като Дейвис вече е бил нахвърлил годишния си лимит.

Депутатът от консервативната партия Джеймс Арбътнот поискал да му бъдат изплатени 12.22 лири, които той похарчил за комплект от инструменти за чистене и нарязване на чесън. Едновременно с това премиерът Гордън Браун обяви, че е възстановил на хазната 500 лири, които изразходвал за боядисване на лятната си вила. Той направил това доброволно, след като решил да се откаже от възстановяване на разходи, "които биха могли да предизвикат въпроси".

Скандалът с компенсациите избухна през лятото, след като британски вестници разкриха, че членове на парламента искали да бъдат компенсирани за разходи, които не са имали никаква връзка с текущите им задължения. Голяма част от изобличените парламентаристи заявиха, че не са нарушавали никакви правила, но не успяха да убедят избирателите, че за тяхна сметка имат право да си купуват тенджери и домашни чехли.

Споделяне

Още от Европа