Ново руско-украинско споразумение срещу бъдещи газови кризи

Ново руско-украинско споразумение срещу бъдещи газови кризи

Русия се съгласи да коригира условията на газовите доставки за Украйна. Новото споразумение, подписано късно вечерта в четвъртък в Ялта, ще позволи в бъдеще да се избягват разногласията между двете страни, които обичайно съпътстват приключването на последните календарни години.

По време на срещата с украинския премиер Юлия Тимошенко руският ѝ колега Владимир Путин изрази надеждата си, че “този път ще посрещнем Нова година без проблем“

Той добави, че страните са успели да постигнат консенсус по обемите газ, които Украйна ще купува. По-рано Киев поиска намаляване през 2010 г. на договорените количества газ с 35 на сто и вместо 52 млрд. куб. м. да получи 33.75 млрд. куб. м, мотивирайки молбата си със спада на промишленото произвадство.

Съгласно контракта, подписан през януари между Киев и Москва, ако Украйна не вземе договорените количества газ ,тя трябва да плати огромна глоба.

“Независимо от предишните договорености, днес ние постигнахме решение “Газпром“ и “Нафтогаз“ да се разберат за новите обеми и да съгласуват тези доставки. Няма да има излишни колечиства, няма да има и санкции“, заяви руският премиер. Той добави, че едал указания на “Газпром“ да не предприема никакви действия за глоба на Украйна заради взети по-малки количества газ.

Двете страни са се разбрали и по друг спорен въпрос — размерът на транзитните такси, които Украйна настояваше да се повишат от 1.7 долара на 2.7 долара през 2010 г.

Путин заяви, че размерът им ще се увеличи с около 60 на сто.

“Ние сме готови да направи това, не е нещо особено“, каза руският премиер, цитиран от “Интерфакс“. Той обаче отбеляза, че през следващата година ще отпадне 20-процентната отстъпка в цената на газа за Украйна, затова не е проблем повишаването на транзитната такса.

Владимир Путин и Юлия Тимошенко обявиха още, че смятат да подпишат в скоро време стратигечски договор за сътрудничество в ядрената област. Украйнският премиер предложи сътрудничество при доставка на зърно на трети страни, а Путин не изключи възможността двете страни да обменят миноритарни дялове в сферата на самолетостроенето.

Споделяне

Още от Бизнес