Ново силно земетресение на гръцкия остров Кефалония, 16 леко ранени

Ново силно земетресение на гръцкия остров Кефалония, 16 леко ранени

Шестнайсет души са леко ранени след земетресението с магнитуд между 5,7 и 6,1, което разтърси рано тази сутрин западния гръцки остров Кефалония, съобщиха осведомителните агенции в понеделник.

Ранените са пострадали основно от падащи предмети. Редица пътища са повредени, а в някои зони е прекъснато снабдяването с електричество и вода.

Кметът на Кефалония Александрос Парисис заяви, че във втория по големина град на острова - Ликсури, който е бил най-близо до епицентъра, има много разрушения. Гръцки медии съобщиха, че там са пострадали множество къщи, както и кеят на пристанището. Рухнала е и външната стена на местната болница.

Миналата неделя о-в Кефалония бе разлюлян от силен трус с магнитуд 5,9 по Рихтер. Сеизмичната активност в района остава висока, тъй като в продължение на една седмица там бяха регистрирани над сто вторични труса.

Хиляди жителите на острова прекарват нощите при роднини или на кораби, изпратени за настаняването им. Властите призоваха гражданите да запазят спокойствие и да не се доближават до рушащи се сгради.

Училищата остават затворени от миналата седмица и не се очаква да бъдат отворени преди сряда, заяви заместник-кметът Евангелос Кекатос.

Днешното земетресение е било усетено още на о-в Закинтос и в други райони на Западна Гърция и по-специално в град Патра на полуостров Пелопонес. Трусът е бил последван от още едно силно земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер.

Земетресението е от същия вид като предишното, смята сеизмологът Константинос Макропулос. Бяхме резервирани още от самото начало, когато стана предишното земетресение, очакваме вторична сеизмична активност от същия район, допълни той.

Гръцките въоръжени сили ще окажат помощ на населението на Кефалония, съобщава вестник "Катимерини". В плана за действие при извънредни ситуации е предвидено изпращането на фрегата, която ще транспортира до острова различни машини и съоръжения, а военен самолет ще откара до Кефалония екип от правителствени представители.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?