Ново сравнение: Няма разлика по етикети между храни в България и ЕС

Ново сравнение: Няма разлика по етикети между храни в България и ЕС

Втората проверка за съответствие при едни и същи храни, продавани в България и в страни от Западна Европа, не е показала никакви различия, съобщиха от Министерството на земеделието в понеделник.

В съобщението се отбелязва, че това е продължение на инициативата за извършване на проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите са закупили нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти.

Този път проверката е включвала подробен сравнителен анализ на етикетите за съдържанието на съответните храни и финансов анализ за евентуално различие в цените. Не е правено лабораторно изследване.

При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни. Лабораторните анализи пък не откриха никакви разминавания между обявеното на етикетите и реалното съдържащите се в храните съставки.

Този път при сравнителния анализ на етикетите не са били установени разлики, тоест, съставките при продаваните тук и в трите западноевропейски страни хранителни стоки са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница - 50 на сто. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар.

Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?