Ново увъртане по делото "Чората" - ще се събират нови доказателства

Военно-апелативният съд върна делото за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров - Чората за събиране на нови доказателства. Това съобщиха от съда в четвъртък.

Процесът продължава през септември, за когато е насрочено поредното заседание по делото.

След като преди два месеца Военно-апелативният съд определи, че ще се произнесе с присъда, днес стана ясно, че определението е било отменено.

С това решение съдебно-процесуалните хватки и обрати около делото продължават.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му в рамките на специализираната полицейска операция "Респект". Както се твърди, повод за акцията била оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Смъртта на Чората получи мъгляви обяснения от следствието. Той бил починал от свръхдоза, пък после се ударил, докато бил арестуван. След това беше признато, че е получил множество удари по главата, но това не било причина за смъртта му. Един от патоанатомите, който поддържаше версията за насилствена смърт на арестувания, почина също при странни обстоятелства и с официалното заключение, че се е самоубил.

В крайна сметка петимата вече бивши служители на МВР - майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, както и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски бяха осъдени на общо 90 години затвор. На следваща инстанция присъдата падна и делото бе върнато за ново разглеждане.

Тези непоследователни решения на различни съдилища и инстанции се вземаха под силно управляван "обществен натиск" за оневиняване на полицаите. Публична защита те получиха от вътрешния министър Цветан Цветанов, който, без да се съобрази с висящия характер на делото, се произнесе, че "вярва в невинността" им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?