Ново затваряне при над 200 на 100 хил. заболели, първо спират последно отворените сектори

Властите не са притеснени от орязаните доставки на AstraZeneca, защото очаквали ваксината чак през март

Ново затваряне при над 200 на 100 хил. заболели, първо спират последно отворените сектори

За ново затваряне и по-строги мерки може да се мисли при заболеваемост над 200 на 100 хил. души, защото след тези нива на разпространение на Covid-19 здравната ни система се претоварва. Ако се стигне до ново затваряне, то ще започне от последно отворените сектори. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. За сравнение в пика през ноември 2020 година България беше достигнала заболеваемост от 667 на 100 000 души.

Ангелов отчете, че в момента властите "умело ръководят пандемията" и дневната заболеваемост у нас е паднала под 100 на 100 000 души. На 14-дневна база средната заболеваемост у нас е 125 на 100 000 души, което ни отрежда отрежда 27-о място в ЕС, а смъртността е 11.5 на 100 000, и падаме до 11-то място в ЕС, информира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За последната седмица излекуваните от коронавирус са 6524, а новозаболелите са 3606.

Ново затваряне – кога и как

На въпрос при какви параметри може да се очаква ново затягане на мерки Ангелов отговори, че до 120 заболели на 100 хил. души вече сме се убедили от опита, който сме натрупали, че няма проблем за здравната система. "Ние издържаме на този натиск и то го правим успешно. Когато това число започне да расте и мине 200 на 100 хил., тогава започваме да имаме затруднения. Така че следейки 14-дневната заболеваемост, именно тогава вземаме решение", каза той. Той обясни и каква ще е стратегията при започналото поетапно разхлабване на мерките: "На 4 февруари връщаме 37.5% от системата на средното образование. Чакаме 14 дни и ако в тези 14 дни нямаме повишена заболеваемост, която да подлага на риск здравната система, можем да пуснем ресторантите с вечерен час и с указания за процент заетост на местата. От разговорите с тях те не бяха съгласни с тази дата, защото е след 14 февруари и не могат да си вземат част от обезщетенията от държавата. Съобразихме си и преместихме датата на 1 март. За нас е важно да проследим тази 14-дневна заболеваемост и ако няма мърдане, нещата ги правим. Ако има мърдане, затварянето започва от последно отворените сектори", каза той.

Приоритетите, от които правителството се води е първо да се разхлабват мерките в образованието, културата, спорта и след това молове, ресторанти и т.н. Началникът на щаба срещу коронавируса ген. Мутафчийски каза, че когато е обсъждано разхлабването на мерките, най-човешкият довод, от който са се ръководили властите е било образованието. "Началните класове нямат никакви шансове за качествено дистанционно обучение. Това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават", каза той. Друго важно решение е било възстановяването на плановия прием в болниците, допълни Мутафчийски. Той заяви, че сега болниците са пълни не с пациенти с коронавирус, а с такива с други заболявания, които са изчаквали. В момента са заети 28% от болничните легла за неусложнени случаи с Covid-19 и 35% от интензивните. 

Властите не се тревожат от орязаните доставки на AstraZeneca

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов каза, че орязаните доставки на AstraZeneca за първото тримесечие не се очаква да засегнат българския имунизационен план, тъй като властите очаквали тази ваксина чак през март.

"Информацията, която имахме от производителя на Оксфордската ваксина беше, че общото количество от 4.5 млн. дози ще бъде доставено в рамките на 7 месеца. Съобщението, което беше публикувано в медиите от тяхна страна реферира първото тримесечие, но ние от тяхна страна нямаме информация какво точно е било предвидено в първото тримесечие. По отношение на ваксинационния план сценарият, с който работихме, беше за първа доставка от тази ваксина през месец март. Така че в крайна сметка независимо от намалените количества, които производителят ще достави, това не очакваме да се отрази на ваксинационния план, тъй като по-малко количества ще дойдат по-рано от очакваното. И се надяваме през март това да бъде компенсирано", каза Кирилов.

Той допълни, че се очаква информация от ЕК и производителя, но засега тя е оскъдна.

Според здравния министър е съвсем реалистично в края на февруари да започне четвърта фаза на имунизационния план, обхващаща възрастните и хората с хронични болести, което е част от масовата ваксинация.

За изборите

Според Ангелов има възможност още в третата фаза при държавните служители от ключови сектори да бъдат вмъкнати за имунизация и желаещите членове на секционни избирателни комисии. 

Ангелов съобщи, че членовете на секционните избирателни комисии (СИК) ще получат по две маски от висок клас, с които да прекарат целия работен ден. 

"Мерките за провеждането на изборите са готови, днес ще бъдат разгледани и обсъдени. Имаме няколко насоки. Първата е животът и здравето на всеки член на СИК. Ще се осигурят лични предпазни средства, поне по 2 такива маски, дезинфектанти, машини за филтриране на въздуха в изборните секции. Всеки който изрази желание, ще бъде ваксиниран. Около 70 000 души са в СИК, усилията ни ще се насочат към мобилните секции", обясни здравният министър.

Без задължение за по-висок клас маски

Кунчев заяви, че не се предвижда въвеждането на задължение да се носят по-висок клас маски, както направиха други страни. Той припомни, че вече е забранено да се носят шалове и шлемове като заместители на маските, а хирургичните маски са достатъчно надеждни, стига да се носят правилно и където трябва.

"Имаме мнението на експертите от Европейския център за контрол на заболяванията, че в обществото при нормалните дейности минаването на по-висок клас маски, не придава придадена стойност. По-важно е да се носят маски и то правилно", заяви той.

Ангелов: Не се обиждам, след време ще ми благодарят

Здравният министър коментира, че не се обижда от квалификациите по негов адрес. "Сигурен съм, че след време най-големите ми критици с благодарност ще подходят за всичко, което сме направили", заяви той.

"Този толкова малък вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да сме доволни от него. От друга страна обаче хората започват да стават недоволни, започва да им се изчерпва търпението, те си искат живота обратно. Ние не по-малко искаме живота обратно. Но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави", допълни той.

Той заяви, че разбира притесненията на туристическия бранш, затова са подходили "изключително гъвкаво" по отношение на въвеждането на задължителен PCR тест за чужденците. Дадени са указания на всички РЗИ, ако български граждани са били в чужбина, да им бъде вдигана карантината при отрицателен резултат. Той коментира, че в цяла Европа има далеч по-строги мерки по границите.

Къде е най-опасно?

Мутафчийски каза, че според 9-степенната скалата, по която се определят мерките, най-опасни са баровете, след това ресторантите и фитнесите.

"Ресторанти с външни помещения имат индекс на опасност 3. Футболните мачове са в средата между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен - това е пряко доказателство", каза шефът на ВМА.

Той препоръча на магазините да въведат един "много примитивен, но ефикасен метод на работа", за да не допускат прекалено много клиенти едновременно - да се раздават номерчета на посетителите или орехи и при излизането си да ги пускат в кошница. Така когато в кошницата няма свободни орехи или номерца, няма да може да се влиза.

Подобен пример Мутафчийски видял в Гърция. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?