Ново заяждане на Цветанов с президента за финансирането на кампанията му

Крал Абдула ІІ прие Румен Радев с почести в двореца си в Аман

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов за пореден път отвори темата за финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев и  участието на социално слаби в нея с вноски от по 400 лева.

"Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?" Това каза Цветан Цветанов в Банско, където е за откриването на ски сезона, съобщиха от ГЕРБ.

За 400 лв няма изискване да се декларира произхода на средствата.Според съобщениетона ГЕРБ, Цветанов е заявил колко важна е прозрачността за всеки един изборен процес.

"Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес. Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения“, подчерта Цветанов. По думите му президентът Радев не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив. "Трудно ми е да си представя как би изглеждал един КСНС, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада", коментира Цветанов.

През пролетта той отново повдигна темата за финансирането на президентската кампания на Радев, участието на социално слаби българи в нея и призова "да се насочат прожекторите" натам. Това стана на третия ден след реч на президента, в която, с думите на Гьоте - "Светлина, повече светлина!", той апелира, че е "крайно време е да осветлим държавата“.

Сега Цветанов направи коментара, след като на 13 декември се проведе дискусия на тема "Избори – прозрачност и доверие“, организирана от президента в сградата на "Дондуков" 2. ГЕРБ и "Воля" не изпратиха свои представители и не участваха в дискусията. "Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите“, каза президентът тогава. 

Държавният глава Румен Радев е на държавно посещение в Йордания. Той и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония в кралския дворец в Аман от крал Абдула II и кралица Рания.

Отличният политически диалог между България и Йордания е солидна основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката, отбраната и сигурността, науката, образованието и културата. Това беше общата позиция на президента Радев и на крал Абдула II, предаде прессекретарятът на държавния глава.

На срещата е била обсъдена и политическата ситуация в региона на Близкия Изток, проблемът с мигрантите и бежанците. Йордания е дала подслон на милиони бежанци, като само от последната криза в Сирия, те са над 1.3 млн. души.

По думите на Румен Радев Йордания трябва да бъде подкрепяна от България и от ЕС, защото има реален принос в борбата с нелегалната миграция.

"Можем да си представим, какво е натоварването на социалната система, на системата на здравеопазването, във финансовата сфера. Йордания води успешна борба с тероризма, успешна борба с нелегалния трафик на оръжие, което я превръща в един остров на стабилност, на който можем да разчитаме в региона на Близкия Изток. Този остров на стабилност трябва да се подкрепя", каза президентът.

В събота Радев имаше среща с представители на българската общност. Те поискаха да бъде създадено българско училище в Йордания и разказаха за проблеми около издаването на българско гражданство.

"Най-хубавите години от моя живот бяха в България. България за нас е нашият дух. Аз родих две деца там. Според закона навсякъде те трябва да имат гражданство там, но не получих такава възможност”, разказа Сухер Сакх-Ал-Хатиб. Тя е женена за българин и 10 години е живяла у нас.

"В България в момента имаме проблеми с издаването на гражданство. Сигурно следите новините и знаете за проблемите с Агенцията за българите в чужбина”, отговори Румен Радев.  

"Проблемите с издаването на българско гражданство не са от скоро, г-н президент, те са от много години. Много молби и недостатъчно административен капацитет в Министерството на правосъдието е една от причините. Затова се бавят процедурите”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

"В най-скоро време ще имаме промяна на нормативните регламенти, които регулират издаването на това гражданство”, заяви президентът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?