Предстоящо, но след широко обсъждане

Ново зониране на София с плавен спад на данъците от центъра към покрайнините

Логично е където има метро, имотите да са по-скъпи, обясни кметът Йорданка Фандъкова

Ново зониране на София с плавен спад на данъците от центъра към покрайнините

Ще предложим ясни критерии за ново зониране на София, което ще се подложи на широко обсъждане, съобщи в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова, която е кмет на столицата от две години и половина.

"Комисията, подготвяща предложението, е в края на процеса, който ще бъде съобразен с действащото законодателство - Законът за устройство на територията на Столичната община, Общият устройствен план и Законът за местни данъци и такси", обясни Фандъкова.

"Презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между зоните ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии, основни булеварди, като данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията", продължи още кметът.

Предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона. Първото и единствено зониране на града е направено през 1998 година, като е отговаряло на тогавашната ситуация в града. Сега един от критериите ще е вложени средства във всеки район - метро, улична мрежа, корекция на речни корита, социална инфраструктура.

Фандъкова посочи, че от 2000 г. до 2011 година в София са вложени 2.5 млрд. лв. от държавата и общината в изграждането на инфраструктура. За последните три години вложените пари са 1,37 млрд. лв. След като е готов проектът на зоните, той ще бъде подложен на много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за хората и трябваше да бъде спрян.

"За мен е важно гражданите да бъдат убедени, че критериите са справедливи", посочи още Фандъкова. Няма съмнение, че и тук, както и в останалите градове, където се строи метро, цените на имотите около него се вдигат", отбеляза тя и допълни, че в критериите за вложените инвестиции ще се отчитат само направените, а не бъдещите.

По въпроса за бездомните кучета Фандъкова каза, че за нея е важно да се приберат глутниците от улиците на града. По думите ѝ проблемът не можел да се реши веднага, но трябвало да се ускори решаването.

"Европейските норми не изключват евтаназирането на агресивните животни или и на други, ако това е позволено от местното законодателство", каза още кметът на София. Тя допълни, че разчита и на неправителствените организации, които подхождат отговорно към проблема, да работят за осиновяването на животните в дома на осиновителя, а не на улицата.

Кметът заяви, че добра практика за работата между общината и екозащитници е приютът край Горни Богров, където има активна кампания за осиновяването на животни тук и в чужбина.

"Разпоредила съм на общинското предприятие "Екоравновесие" да се засили контролът върху грижата на надзорниците в момента", посочи Фандъкова. По думите ѝ, ако се установи, че осиновеното куче е на улицата, то пак ще се прибира в приют.

На въпрос защо толкова години София се опитва да се справи с този проблем, а няма видим резултат, кметът отговори: "Мерките трябва да са комплексни, като например приетата вече наредба за домашните кучета в София, според която животните трябва да имат чип и да се кастрират. Кастрация и осиновяване на бездомните кучета биха намалили значително броя им по улиците", обясни тя.

Като своя битка кметът определи строителството на детски градини, тъй като това е започнато още от времето ѝ като заместник-кмет на София. Според ней проблемите с бездомните кучета и липсата на места в детските градини са двата най-значими проблема.

При единия има само нужда от законодателни промени, а при другия е необходим голям финансов ресурс, обясни тя. "Изпълняваме програма, колкото повече пари имаме, толкова повече места в детските градини ще разкриваме", посочи още столичният кмет.

Споделяне

Още от България