Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами

Главният секретар бил сменен заради нарушаване на политическия неутралитет, обяви вътрешният министър

Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами

Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами, съобщи служебният министър на втрешните работи Пламен Узунов пред Нова телвизия. Той уточни, че до този момент не е имало такова звено, а жертвите на тези престъпления са предимно възрастни хора.

За справянето с битовата престъпност Узунов каза, че служителите на реда са излезли от кабинетите си. Засилено е и наблюдението над криминалния контингент, добави министърът.

Уволненията в МВР

Отстраненият главен секретар на МВР Георги Костов е нарушил един от основните принципи за политическия неутралитет във ведомството, каза Узунов.

"Това означава, че е сменял висши ръководни служители, защото не са се харесвали на дадени политици. Това е ставало в периода 2015-2016 г.", допълни служебният вътрешен министър. По думите му "надпартийността е над всичко в МВР".

Пламен Узунов отрече да е имало натиск при освобождаването на Георги Костов.

Главният секретар на МВР беше освободен с указ на президента Румен Радев, а като причина за отстраняването му беше посочена липсата на политическо доверие.

”Важно е да се каже, че ми се заяви, че ако не подам оставка по собствено желание ще се стартира процедура по дискредитирането ми и тази процедура беше стартирана седмица по-късно”, коментира тогава Костов. Той заяви, че ще обжалва всички "беззакония" извършени срещу него.

В четвъртък прокуратурата излезе със заключение, че уволнението на главния секретар на МВР не е предизвикано от политически натиск и в случая няма извършено престъпление от представители на изпълнителната власт.

Относно отстраняването на шефа на Областната дирекция на МВР в Перник Валентин Бучински, вътрешният министър посочи, че сигналите срещу него са постъпили още през февруари. Бучински не е уволнен, а временно отстранен до приключване на проверката, каза Узунов.

Убийството на 15-годишния ученик в Борисовата градина

В момента се проверяват детайлите около убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, каза вътрешният министър. По случаят беше задържан 19-годишният Йоан Матев, година и половина след извършването на престъплението.

Узунов посочи, че се води и разследване дали предполагаемият му убиец е бил разпознат от записа от съучениците си и директора на училището, в което е чил към извършването на деянието на 2 юни 2015 г.

Според вътрешния министър причина за мълчанието на съучениците му е нарушената връзката между полицията и гражданите. "Затова сме взели мерки за подобряване на доверието", заяви Узунов.

"Разследващите са насочили усилията си в тази посока и ако се докаже, че някой е знаел кой е убил Георги, той ще понесе своята отговорност. Това обаче са неща, които трудно се доказват", коментира министърът.

Споделяне

Още от България