Новоизбраният парламент на Либия възложи на Абдулах ат Тани да състави правителство

Новоизбраният парламент на Либия възложи на Абдулах ат Тани да състави ново правителство, предаде Ройтерс в понеделник.

Кабинетът на Тани подаде оставка в петък, за да може избраният в края на юни парламент да посочи нов правителствен ръководител. От 11 март той оглавяваше временно правителство, след като парламентът гласува недоверие на предшественика му Али Зейдан.

Междувременно предишният парламент, съставен предимно от проислямистки депутати, които отказват да се саморазпуснат, сформира друго правителство, ръководено от Омар ал Хаси.

Вследствие на това в Либия цари двувластие поради отказа на предишния парламент да предаде властта на новоизбрания и решението му да състави правителство, което де юре не е законно, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно либийското правителство в оставка на Абдулах ат Тани, което от съображения за сигурност напусна Триполи, съобщи, че правителствените сгради в столицата не са безопасни и до някои от тях достъпът е труден, тъй като са превзети от въоръжени бойци, предаде ДПА.

В съобщението се посочва още, че бунтовниците не позволяват на служителите от държавната администрация да стигнат до работните си места и са заплашвали висши чиновници с арест или убийство.

Докато административните сгради не бъдат обезопасени, правителството, което подаде оставка в петък, ще заседава в други либийски градове, съобщава кабинетът на Абдулах ат Тани.

Съпернически милиции воюват от над един месец за контрол върху столицата Триполи и централното летище, като осуетяват опитите на правителството да наложи ред. В неделя разпространено по интернет видео показа въоръжени бойци в празната сграда на американското посолство, което беше евакуирано през юли от съображения за сигурност на персонала. Редица други държави също изтеглиха дипломатите си от Либия и посъветваха гражданите си да не пътуват до там.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?