Новоизбраният президент на Молдова заяви, че връзките с ЕС ще се запазят

Новоизбраният президент на Молдова заяви, че връзките с ЕС ще се запазят

Проруският победител на президентските избори в Молдова Игор Додон заяви, че страната му няма да прекъсва връзките си с Европейския съюз, въпреки че по време на кампанията си казваше, че Молдова трябва да се сближи повече с Русия, предаде Ройтерс.

Додон спечели произведения вчера балотаж с малко над 50 процента от гласовете, след като призоваваше за референдум по политическото и търговско споразумение с ЕС от 2014 г. и за наблягане на подобряването на отношенията с Русия.

Позицията на Додон го постави в пряк конфликт с проевропейското правителство на бившата съветска република, но последните му изказвания са признак, че той търси компромис, отбелязва Ройтерс.

"Всички връзки с ЕС остават в сила, всички решения с външните партньори на Молдова ще се изпълняват и занапред. Президентът на трябва да е нито проевропейски, нито проруски, а само промолдовски", каза Додон на пресконференция.

Вчера обаче той заяви за руска телевизия, че ще поиска предсрочни парламентарни избори догодина, за да смени правителството, отбелязва Ройтерс.

Додон каза днес, че е бил поздравен за победата си и от лидери на ЕС, и от руския президент Владимир Путин, и добави, че планира да посети Москва до края на годината.

Русия наложи търговско ембарго на основни земеделски стоки от Молдова в отговор на споразумението ѝ за асоцииране с ЕС, припомня Ройтерс. Обещанието на Додон да подобри отношенията с Москва бе положително прието от много молдовци, които понасят финансови загуби от руското ембарго и слабата национална икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?