Новоназначените млади учители се увеличили над 4 пъти

Новоназначените млади учители се увеличили над 4 пъти

Около 3500 млади учители започнали работа през тази учебна година, което е с над 4 пъти повече в сравнение с предходната, когато са били новоназначени около 800 души. Данните са на Синдиката на българските учители към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и бяха съобщени в понеделник от председателя на профсъюза Янка Такева.

Според нея младите учители са мотивирани да започнат работа от повишаването на заплатите, от подобряването на условията на работа в училищата и в детските градини и о т надеждата, че общественото мнение за професията ще се подобри.

Такева припомни, че в следващите години предстои да се пенсионират около 39 000 преподаватели. Големият брой учители в пенсионна и предпенсионна възраст към момента не може да бъде компенсиран от влизащите в системата млади техни колеги. От Министерството на образованието и науката обявиха преди време, че освен по привличане на повече млади хора в образованието, ще се работи и по мерки за задържане на пенсионираните преподаватели в клас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?