Новооткритите болни от рак оставени без лекарства

Новооткритите болни от рак оставени без лекарства

Здравното министерство не отпуска медикаменти за новооткритите случаи на пациенти с онкозаболявания. Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Пред Mediapool Теодора Захариева от центъра, която осъди здравното министерство за липсата на лекарства и се пребори с болестта, заяви, че причината за това са ограничените количества медикаменти.

От здравното министерство заявиха пред Mediapool, че действително финансовите ограничения могат да доведат до липси, но отрекоха към момента да има пациенти оставени без нужните им лекарства.

"Министерството има квоти за това колко души ползват даден медикамент и всяка следваща година договаряните количества се определят на база брой болни плюс определен процент. Изчисленията обаче не се правят въз основа на статистика, която да дава яснота колко души годишно заболяват от различните видове рак. До момента никой не се е ангажирал да направи тази статистика", коментира Захариева.

Десислава Велковска, началник отдел "Централни доставки" в МЗ заяви пред Mediapool, че за лекарствата които се отпускат поименно такова нещо няма. "От протоколите се вижда кой продължава лечението си и кой е нов и никога не е имало деление. А по отношение на останалите лекарства не мога да коментирам, тъй като не се дават поименно, те се изискват от лекарите от лечебните заведения и ние отпускаме заявените количества", каза тя.

Същевременно от центъра твърдят, че отново има забавяне в доставката на лекарствата в различни болници и диспансери в страната. Те разполагат с имената на пациентите, които се оплакват, че медикаментите им се бавят. Велковска обаче отрече това.

"В по-голямата част на нашите проверки лекарствата са налични. На всеки получен сигнал при нас, реагираме веднага. Няма случай да се чака с месеци за доставката на лекарства. Поименните медикаменти се разпределят всяка седмица, друга част всеки месец и на първо число са в болниците и третата група на два месеца, като заявките за юли и август са вече готови", обясни Велковска.

"Когато получим сигнал за липса на някой медикамент веднага се звъни в други лечебни заведения и, ако там има в наличност, медикаментът се пренасочва.", обясни Велковска.

"Пациентите с такива заболявания постоянно се увеличават, тяхното увеличаване или промяната в лечението на пациент поради преценка на лекуващия лекар може да доведе до забавяне в лечението, но това е в рамките на допустимото", посочи здравният експерт.

По данни на ЦЗПЗ сред липсващите медикаменти е Гемзар, който се използва при лечението на рака на белия дроб, рака на панкреаса, рака на пикочния мехур, рака на гърдата и рака на яйчника. Средномесечно от началото на годината, министерството на здравеопазването е осигурявало по около 3500 флакона. Критична е ситуацията за болните, лекуващи се в университетската болница Царица Йоанна, където при средномесечен разход от около 700 флакона за месеците май и юни не е доставен нито един флакон.

Подобно е положението и в Националния онкологичен център, където при средномесечен разход от около 300 флакона за месеците май и юни са доставени едва 52 флакона. Така на практика половината болни, подлежащи на лечение с препарата, са оставени на произвола на съдбата.

Според Велковска такива изчисления са некоректни. ""Гемзар" се разпределя поименно на база изпратени от лечебните заведения протоколи. Липса на това лекарство в "Царица Йоанна" няма. При извършена от нас проверка преди три седмици са установени налични в аптеката количества. В момента няма нито един чакащ пациент за "Гемзар". Няма възможност да са се изчерпали количествата отпреди три седмици до днес", обясни тя. Според Велковска и в другите лечебни заведения няма липса на това лекарство.

От центъра съобщават и за проблеми с лекарственият продукт Алимпта, който също се ползва от болни с рак на белия дроб. Общият брой на болните, лекувани от началото на годината, е 18, въпреки, че показания за лечение с него имат много повече пациенти. Нито един новооткрит случай в последното тримесечие не е получил разрешение от комисията в здравното министерство да започне лечение с медикамента.

От здравното министерство обаче обясниха, че Алимпта се осигурява за по-малък брой пациенти, защото е нов лекарствен продукт. "Всички пациенти, които са започнали лечението си с него, са го получили. За 2010 при финансова възможност количествата ще бъдат увеличени", каза Велковска.

По данни на центъра обаче през юни не е доставен нито един флакон за диспансерите във Велико Търново, Варна и Плевен, въпреки своевременно направените заявки за болни, които вече са започнали лечение с медикамента. Във Варна пък липсва лекарството Фемара, което се прилага при рак на млечната жлеза.

Велковска обаче заяви, че всички пациенти са си получили лекарството "Фемара" и дори на доставчиците са връчени заявките и за юли.

По данни на центъра министерството на здравеопазването вече е изразходвало половината от договорените с фирмите производители количества. Освен това ведомството пренебрегвало заявките на диспансерите и договаряло едва половината от заявените от тях количества.

Макар от министерството да твърдят, че всичко с онколекарствата е наред, Теодора Захариева заяви, че в центъра се подготвя колективен иск от онкоболни, които ще съдят министерството за това, че излага живота им на риск като ги лишава от животоспасяващите препарати. Тя очаква това дело да повтори успеха на нейното, като всеки един от пациентите в колективния иск ще претендира за финансови компенсации.

Призивите на центъра здравният министър Евгений Желев да спре предизборните си прояви, докато не оправи батака със скъпоструващите препарати, засега остават глас в пустиня. Системната липса на онколекарства в различни градове не пречи на Желев да обикаля страната и да отчита "грандиозни успехи" в здравеопазването, като открива обновени отделения и прави политически декларации за милионите налети в системата през мандата.

"Отворени сме за всеки случай на пациент, който по някаква причина се оплаква от липсата на лекарства и правим всичко възможно да няма болни без препарати", каза още Велковска.

Споделяне

Още по темата

Още от България