Новооткритите ХИВ-позитивни са 78 души, 10% са чужденци

Новооткритите ХИВ-позитивни са 78 души, 10% са чужденци

От началото на годината са открити нови 78 случая на ХИВ-позитвни у нас, като над 10% са чуждестранни граждани, пребиваващи в страната, сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.

 

Общият брой на официално регистрираните с ХИВ/СПИН е 1708 души.

 

Новорегистрираните случаи на серопозитивни хора се концентрират основно в по-големите области на страната, където и броят на изследваните лица е най-висок - София град – 30 души, Пловдив – 7, Варна – 5, и в другите региони на страната под 5.

 

През последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 57 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 21 - жени. Горната възрастова граница при мъжете е 65 години, а при жените е 59 години.

 

Намалява броят на новоинфектираните с ХИВ млади хора в България, сочи статистиката. Позитивната тенденция се наблюдава и сред инжекционно употребяващите наркотици българи.

 

През периода 2004-2011 г. тенденцията е била в посока на увеличаване на серопозитивните сред интравенозните наркомани като през 2011 година те са били 32% от броя на всички новорегистрирани лица. Данните показват, че през 2012 г. техният относителен дял намалява до 25.4%. През миналата година обаче се наблюдава увеличаване на разпространението на ХИВ-инфекцията сред другата уязвима групата – хомосексуалните.

 

Статистиката сочи още, че всяка година все повече хора се изследват за ХИВ и узнават своя статус. За 2012 година броят на изследвалите се е 346 424 души. През първите три месеца на 2013 година това са направили 89 292 души, като се очаква до края на годината техният брой да достигне близо 350 хиляди.

 

С работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции през първото тримесечие на тази година са достигнати общо 21 437 души от най-уязвимите групи и 35 076 деца и млади хора. Традиционно през последните няколко години над 65% от новорегистрираните ХИВ-позитивни са открити от 19–те кабинета за анонимно и безплатно консултиране, 17-те мобилни кабинета и от неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи.

 

Министерството на здравеопазването осигурява антиретровирусна терапия за всички с ХИВ/СПИН, както и специфична антиретровирусна профилактика на бременни ХИВ-серопозитивни. Благодарение на това съвременно лечение в над 95% от случаите се предотвратява предаването на ХИВ-инфекцията от майката на новороденото дете. През първото тримесечие на 2013 година антиретровирусно лечение е осигурено на общо 555 пациенти.

 

През тази година здравното министерство е купило 21 медикамента от всички лекарствени групи на стойност близо 13 милиона лева, което според ведомството позволява съставянето на оптимален терапевтичен режим за всеки пациент. Данните показват, че 89% от пациентите, започнали лечение през 2007 година, са живи и продължават терапията си.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?